Socialministeriet udsendte fejlagtig rapport: ”Det kan få alvorlige konsekvenser”

Før nytår viste en rapport fra Socialministeriet, at anbragte børn på private opholdsteder har den dårligste trivsel. Konklusionen er forkert og skyldes fejl i rapporten fra det private konsulentfirma Rambøll. I yderste konsekvens kan fejlen ramme anbragte børn på opholdssteder, lyder kritik

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) iværksatte i forbindelse med lanceringen af rapporten en undersøgelse af baggrunden for den dårligere trivsel på opholdssteder og døgninstitutioner. Socialministeriet oplyser, at denne undersøgelse fortsætter som planlagt.
Børne- og socialminister Mai Mercado (K) iværksatte i forbindelse med lanceringen af rapporten en undersøgelse af baggrunden for den dårligere trivsel på opholdssteder og døgninstitutioner. Socialministeriet oplyser, at denne undersøgelse fortsætter som planlagt. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

”Anbragte børn trives dårligst på private opholdssteder”. Sådan lød overskriften i en artikel fra Kristeligt Dagblad den 29. december sidste år. Artiklens budskab byggede på en rapport fra Socialministeriet, udarbejdet af konsulentfirmaet Rambøll. Nu viser ministeriets nærmere granskning, at Rambøll har byttet om på nogle tal i rapporten, og at det i virkeligheden er børn på offentlige døgninstitutioner, der har den dårligste trivsel.

Fejlen er under al kritik, mener sekretariatschef Laust Westtoft fra de private opholdssteders interesseorganisation, Landsorganisationen for Sociale Tilbud.

”Det er kritisabelt, at hele grundlaget for rapporten ikke er dobbelttjekket. De informationer, der i første omgang kom ud i rapporten, vil for nogle stå til troende. Det kan få alvorlige konsekvenser for de anbragte børn og unge samt deres opholdssteder, og det må ikke ske i en forskningsrapport af en så seriøs karakter. Børn kan blive hjemtaget fra et opholdssted, hvor de er i trivsel, såfremt kommunerne fejlagtigt får den opfattelse, at barnet ikke opnår den tætte relation til en voksen på det pågældende sted,” siger Laust Westtoft.

Professor og forvaltningsretsekspert Jørgen Albæk Jensen fra Juridisk Institut på Aarhus Universitet mener, at konsulentfirmaet Rambøll bærer hovedansvaret for de fejlagtige oplysninger.

”Formelt er det Socialministeriets ansvar, men reelt må ministeriet regne med, at når man udliciterer en undersøgelse til et professionelt firma som Rambøll, så skal man ikke samtidig bruge en masse energi på at gå tallene efter,” siger Jørgen Albæk Jensen.

Kristeligt Dagblad har spurgt Socialministeriet, om offentligheden fremover kan regne med, at der ikke er fejl i ministeriets rapporter. Afdelingschef for ministeriets afdeling for analyse og datastrategi Ellen Klarskov Lauritzen beklager, at ministeriet nu er nødt til at berigtige en rapport.

”Når ministeriet får udarbejdet rapporter, vælger vi kun leverandører med solid faglig ekspertise. Ministeriet har forstået, at den omtalte fejl i rapporten fra Rambøll var en fejl i den interne datamæssige kodning af analyseresultaterne. Ministeriet har naturligvis taget fejlen op med Rambøll,” hedder det blandt andet i det skriftlige svar fra Ellen Klarskov Lauritzen.

Landedirektør i Rambøll Management Consulting Martin Haaning beklager også fejlen.

”Det er en rigtig irriterende fejl. Det er klart, at vi bliver ekstra ærgerlige, når der er mange med interesse for området, som afventer konklusionerne,” skriver Martin Haaning blandt andet i en mail.

Direktøren afviser, at Rambøll ikke har sikret en tilstrækkelig kvalitetskontrol af resultaterne.

”Normalt ville vi fange fejlene i vores kvalitetstjek, men desværre ikke denne gang, for tallene bekræftede de antagelser, vi havde. Heller ikke vores stikprøver gav anledning til mistanke om fejl,” hedder det blandt andet i mailen, hvor Martin Haaning også understreger, at Rambøll bruger anledningen til at skærpe kvalitetskontrollen.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) iværksatte i forbindelse med lanceringen af rapporten en undersøgelse af baggrunden for den dårligere trivsel på opholdssteder og døgninstitutioner.

Socialministeriet oplyser, at denne undersøgelse fortsætter som planlagt, fordi anbragte børn på institutioner trives dårligere end børn i familiepleje.

Rapporten fra Rambøll har kostet skatteyderne 400.000 kroner plus moms.