Prøv avisen

Socialt medie får tæv for selvmordsbrev

23-årige Fie Laursen er en af de mest populære bloggere. Hun har 335.000 følgere på Instagram. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Et selvmordsbrev på Instagram fra realitydeltageren Fie Laursen vækker debat. Minister efterlyser regler for, hvad bloggere må dele.

Youtuber, blogger og realitydeltager Fie Laursen lagde lørdag et selvmordsbrev op på Instagram, hvor hun tog afsked med sine 335.000 følgere.

I de knap to døgn brevet lå på det sociale medie, kunne følgerne læse, hvordan hun både har elsket og hadet at være kendt, og hun afsluttede med at skrive: "Nu flyver jeg op til bedstefar, og så… ses vi en dag igen".

Opslaget nåede at få omkring 30.000 kommentarer og 8000 likes, inden det blev fjernet mandag.

Siden har broren til Fie Laursen, Boris Laursen, oplyst, at hans søster forsøgte at begå selvmord, men at hun er uden for livsfare.

Men hvorfor blev opslaget ikke fjernet fra Instagram tidligere, selv om flere kontaktede mediet, blandt andre Fie Laursens mor, Anette Laursen, spørger flere.

Eksempelvis Livslinjen, der rådgiver mennesker med selvmordstanker. Rådgivningen frygter, at opslaget kan have sat gang i selvmordstanker hos andre unge.

Ifølge børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) ligger den juridiske lovgivning omkring Facebook, der ejer Instagram, uden for dansk lovgivnings rækkevidde.

Derfor mener ministeren, at det i stedet skal være muligt at underlægge den person, der deler et opslag, de presseetiske regler.

I reglerne står blandt andet, at selvmord og selvmordsforsøg ikke bør omtales, medmindre klar almen interesse kræver eller begrunder offentlig omtale, og i så fald bør omtalen være så skånsom som mulig.

- Vi har haft redaktøransvar, lige så længe den trykte presse har eksisteret.

- Derfor burde det være lige for, at man også får defineret regler for, hvad man kan og må, hvis man har en meget stor gruppe af følgere på de sociale medier, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Men det vil være meget svært at indrette en lovgivning, hvor man giver populære bloggere redaktøransvar, vurderer Vibeke Borberg, der er advokat og mediejurist hos Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

For det er ikke ulovligt at fortælle andre mennesker, at man har tænkt sig at begå selvmord.

- Det er selvfølgelig uhensigtsmæssigt, at det ligger på sociale medier, fordi det kan påvirke sårbare unge mennesker. Men hvis man vil begrænse muligheden for at offentliggøre det, vil det være en begrænsning af ytringsfriheden. Det er en meget, meget svær øvelse, siger Vibeke Borberg.

Hun påpeger, at brugere på sociale medier allerede i dag har et ansvar, hvad angår ulovlige ytringer. Det gælder, hvis det er ulovligt og for eksempel er hadefuldt eller racistisk. Det falder selvmordsbreve ikke ind under.

Instagram ønsker ikke at oplyse, hvorvidt det var Fie Laursen selv eller det sociale medie, der pillede opslaget ned.

Men i en skriftlig kommentar udtaler Tara Hopkins, der er chef for Instagram Public Policy EMEA, at det kan være en svær balancegang at vurdere, hvorvidt mental sundhed og selvmord hører til på sociale medier.

- Vi tilstræber at finde den svære balance mellem, at folk kan dele deres kamp med mental sundhed, hvilket kan hjælpe dem til at få støtte, samtidig med at man beskytter enhver, der kan blive påvirket af at se denne type indhold.

/ritzau/