Prøv avisen

Socialt udsatte får bedre jul via brillesalg

Pengene fra optikerkæden vil Kirkens Korshær eksempelvis bruge på en julefest, men også til julegaver, godteposer med mad eller gavekort til dagligvarebutikker. Arkivfoto af en hjemløs mand, som spiller violin for penge på et julepyntet Købmagergade i København. Foto: Christian Lindgren

Kirkens Korshær og optikerkæden Smarteyes har indgået et unikt samarbejde. Alt, hvad kæden tjente i onsdags i sine 13 butikker landet over, går til Kirkens Korshær for at hjælpe socialt udsatte som fattige, hjemløse og ensomme til en bedre jul

Antallet af hjemløse vokser landet over, og det betyder også, at der er flere, for hvem julen kan være en særlig svær og ensom tid. Men julen faldt tidligt for de socialt udsatte i år. I onsdags donerede brillekæden Smarteyes dagens omsætning eksklusive moms på knap 140.000 kroner til Kirkens Korshærs arbejde landet over.

Ifølge chef for Kirkens Korshær Helle Christiansen er det noget nyt, at erhvervslivet på den måde støtter indsatsen for de socialt udsatte.

”Det gør det muligt for os her i juletiden at være til stede for dem, der har det sværest i samfundet, og give dem nogle oplevelser, som mange andre tager for givet. Social nød, udstødelse og fattigdom ser vi desværre hele året rundt, men vi håber, at den lokale indsats her i julen kan hjælpe socialt udsatte og skabe nogle lyspunkter, som også kan mærkes, når julelysene er brændt ned,” fortæller hun.

Kirkens Korshærs lokale afdelinger vurderer selv, hvordan pengene bruges bedst muligt på forskellige juleaktiviteter. Det vil sige, at hvis man købte et sæt briller i en butik i Holbæk, går pengene til Kirkens Korshærs lokale arbejde i samme by.

”Det skaber en konkret og værdifuld sammenhæng, hvor kunderne og medarbejderne, som står i butikkerne, kan glæde sig over, at indsatsen gavner nogle af de mennesker rundt om hjørnet, som har det hårdt, og de kan i deres egen by se, hvilken betydning støtten kommer til at have for de mennesker,” siger Helle Christiansen.

Pengene vil typisk blive brugt på en julefest, julegaver, godteposer med mad eller gavekort, der kan bruges i dagligvarebutikker, men ikke på tobak eller alkohol.

I Roskilde går nogle af pengene eksempelvis til gaver til børn, der har forældre i fængsel. I Holbæk afholder Kirkens Korshær juleaften i et forsamlingshus, hvor gæsterne bliver kørt i bus til og fra julearrangementet. Og i Odense lægger en lokal restaurant hus til og donerer en juleaftensmiddag, hvor det lokale politi kommer og deler julegaver ud til gæsterne for at skabe en anledning til et mere positivt møde mellem politiet og de socialt udsatte.

Korshærleder i Herning Birthe Mygind Sørensen lagde i onsdags vejen forbi den lokale Smarteyes-butik for at tale med kunderne om, hvad deres penge går til. En del af støtten går til at hjælpe de mange udsatte enlige familier, der ikke har råd til at holde jul og købe gaver.

”Det betyder rigtig meget for børnene, at de kan fortælle, hvad de har fået i julegave, og at de har oplevet en hyggelig juleaften. Det er noget, der bliver snakket meget om, når de møder i børnehave og skole, og julehjælpen gør, at de kan være med i det fællesskab,” forklarer hun.

Smarteyes er Sveriges næststørste optikerkæde. I Sverige har kæden tradition for at støtte eksempelvis socialt udsatte og hjemløse, og denne tradition fulgte med, da kæden i 2013 kom til Danmark, hvor Niels Adolfsen er direktør. For ham er det vigtigt, at støtten går til at hjælpe folk, der nemt overses i hverdagen.

”Som udgangspunkt havde jeg det som de fleste andre mennesker, at når man nu betaler sin skat, så er der ingen i Danmark, der mangler noget. Da jeg først besøgte Kirkens Korshær, kunne jeg hurtigt se, at det slet ikke er tilfældet. Jeg hørte, at de i år havde svært ved at finde penge nok til at hjælpe socialt udsatte i julen, og jeg håber, at vi med initiativet i onsdags kan hjælpe mange mennesker til at få den bedst mulige jul,” fortæller Niels Adolfsen.