Søren Pape: Dømte udlændinge skal udvises pr. automatik ved ny kriminalitet

Selvom de allerede har en betinget udvisningsdom, udvises kriminelle udlændinge sjældent. Vi skal teste grænserne for vores internationale forpligtelser for at muliggøre automatisk udvisning, siger De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen

”Når du først har fået en betinget udvisningsdom, har du fået en advarsel. Hvis du så vælger helt bevidst at lave kriminalitet i den periode, har du taget valget. Så har du sagt, at du er ligeglad med de normer og regler, der er i samfundet. Og så ser jeg ingen grund til, at man skal være her,” siger Søren Pape Poulsen.
”Når du først har fået en betinget udvisningsdom, har du fået en advarsel. Hvis du så vælger helt bevidst at lave kriminalitet i den periode, har du taget valget. Så har du sagt, at du er ligeglad med de normer og regler, der er i samfundet. Og så ser jeg ingen grund til, at man skal være her,” siger Søren Pape Poulsen. . Foto: Claus Bech.

Der er langt mellem udvisningerne af kriminelle udlændinge, selv hvis de allerede har en betinget udvisningsdom. Det viser tal fra Rigsadvokaten, som har gennemgået sager, hvor der er idømt betinget udvisning i perioden 2010-2012. 

Tallene viser, at hver fjerde udlænding med en betinget udvisning igen dømmes for alvorlig kriminalitet i prøvetiden på to år, og at de fleste af disse blot får endnu en betinget udvisning. Men det skal der laves om på, siger De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen:

”Den er ligetil. Hvis man har fået en betinget udvisningsdom, og man i den periode begår kriminalitet, så skal der være automatisk udvisning.”

Nogle udvisninger gøres betinget, hvis den vurderes at være i strid med Danmarks internationale forpligtelser. Derfor må vi teste grænserne for de forpligtelser, mener Søren Pape Poulsen.

”Vi må gøre noget for at lave nogle diplomatiske aftaler, hvis det er det, der skal til. Vi har jo tidligere opfordret regeringen til at teste grænserne af. Jeg konstaterer bare, at jura er ikke nogen eksakt videnskab. Jura er der elastik i. Nogle gange må vi gå til kanten,” siger han og tilføjer, at det handler om at respektere den tillid, danskerne gerne skal have til det danske retssystem:

”Der er noget principielt i det her. Den danske befolkning skal vide, at vi bekymrer os om at have et samfund, hvor der er lov og orden. Og folk, vi har givet ophold til, og som ikke er danske statsborgere, skal jo ikke misbruge den tillid. Det er jo ikke helt almindelige, søde og rare mennesker, der gør det. Det er folk, der har været ude og lave kriminalitet mindst to gange.”

Én af de internationale forpligtelser, der kan komme i spil, når man taler om udvisninger, er Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Ifølge konventionen har alle ret til et familieliv, så hvis den kriminelle udlænding har familie i Danmark, taler det imod en udvisning. Især hvis de har børn. Søren Pape Poulsen mener, at dømte udlændinge, der igen begår kriminalitet, allerede har fået deres chance:

”Når du først har fået en betinget udvisningsdom, har du fået en advarsel. Hvis du så vælger helt bevidst at lave kriminalitet i den periode, har du taget valget. Så har du sagt, at du er ligeglad med de normer og regler, der er i samfundet. Og så ser jeg ingen grund til, at man skal være her,” siger han.

Han er dog lidt tøvende med at kræve Danmarks udmeldelse af de konventioner, der står i vejen for de automatiske udvisninger:

”Inden man går ud ad sådan en vej, tester man først grænserne til det yderste. Og det er vi slet ikke begyndt på endnu. Støder man ind i forhindringer, så synes jeg, man skal prøve det af, eksempelvis hvis det skulle vedrøre konventionerne.”

Men uden at melde sig ud af konventionerne, kan det så overhovedet lade sig gøre at udvise folk automatisk?

”Det skal vi jo se på. Min ønskeposition er, at det er der, vi kommer hen. Vi skal selvfølgelig kigge på, hvad vi kan. Jeg mener bare, vi skal gå langt, og vi skal presse tingene til det yderste, for at det kan ske. De her tal kommer bag på os alle sammen, så det vil blive anledning til, at jeg får talt med justitsministeren om det. Mon ikke han er enig i, at lov og orden skal herske.”