Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Søskende kan hjælpe når forældre skændes

Familien er børnenes fundament og fællesskab, og derfor har børnene enormt meget på spil, når forældrene skændes. Foto: www.colourbox.com/Free

Hvis der er kurrer på tråden derhjemme, er det godt at have søskende at læne sig op ad. Det fastslår et nyt amerikansk studie.

Når mor og far ikke kan enes, så er det ikke bare de to involverede, der mærker det. Der er også risiko for tårer og knuder i maven på børneværelset.

Og i den situation kan der være stor hjælp at hente, hvis der er en bror eller søster at støtte sig op ad.

Børn kan faktisk være mindre følsomme over for forældrenes konflikter, hvis de har et godt forhold til deres søskende. Det fastslår et nyt amerikansk studie, som er publiceret i tidsskriftet Child Development.

- Søskende kan støtte hinanden og være den tryghed, som forældrene ikke formår at give, når de skaber en konfliktstemning, fortæller psykolog Camilla Carlsen Bechsgaard.

- Nogle søskende vælger ligefrem at beskytte familien og den anden ved at pådrage sig rollen som syndebuk ved for eksempel at lave ballade, der afleder forældrene fra deres skænderi - og giver dem et fællesskab om at skælde barnet ud, fortsætter hun.

Børnepsykolog og forfatter til bogen "Søskende" Margrethe Brun Hansen forklarer, at når forældrene skændes, så rammer det noget helt essentielt hos børnene - deres fundament.

- De har så meget på spil i det fællesskab. Det tilhørsforhold, det er her fra vores verden går. Hvis far og mor forlader os, hvem passer så på os, siger hun.

Og det er naturligt, at der i den situation opstår angst og usikkerhed hos børnene.

- De kigger på hinanden og kan se, at den angst, jeg har, den har min lillebror eller storesøster også. Den smerte, der ligger i det, gør, at børn vender sig mod hinanden, siger Margrethe Brun Hansen og fortsætter:

- Det gør, at søskende, kan trøste hinanden. Man ser tit, at søskende tager hinanden i hånden eller går ned på værelset. Det er tit en storesøster eller storebror, der føler et ansvar over for den lilles sorg.

Begge psykologer understreger, at man ikke må underkende betydningen af søskendeforholdet.

- Det gode søskendeforhold er essentielt for opbygning af selvværd og evnen til at omgås andre mennesker - både at håndtere konflikter og være tæt på en anden person, forklarer Camilla Carlsen Bechsgaard.

/ritzau fokus/