Søvnbehandling har social slagside

Selvom vedvarende søvnløshed kan være stærkt invaliderende, findes der kun få offentlige behandlingstilbud, og de søvnbesværede må ofte selv betale

”Vi bliver opsøgt af mennesker, hvis liv i nogle tilfælde er meget begrænset på grund af dårlig søvn. Men de lider ikke af hverken fysisk eller psykisk sygdom, og derfor findes der ikke noget offentligt behandlingstilbud. Det giver en social skævvridning, at det kun er mennesker med god økonomi eller en sundhedsforsikring, der kan få hjælp,” siger Torben Jager Petersen, der driver en privat søvnklinik.
”Vi bliver opsøgt af mennesker, hvis liv i nogle tilfælde er meget begrænset på grund af dårlig søvn. Men de lider ikke af hverken fysisk eller psykisk sygdom, og derfor findes der ikke noget offentligt behandlingstilbud. Det giver en social skævvridning, at det kun er mennesker med god økonomi eller en sundhedsforsikring, der kan få hjælp,” siger Torben Jager Petersen, der driver en privat søvnklinik. Foto: Manuela Fink / Panthermedia / Ritzau Scanpix.

Tankerne myldrer frem, og alt for mange nætter går med at vende sig rundt på madrassen. Sådan er situationen for de skønsmæssigt 60.000 danskere, der lider af alvorlig søvnløshed, men ikke har andre helbredsmæssige problemer. For den gruppe er det offentlige sundhedssystems eneste tilbud ofte sovemidler, mens den egentlige behandling er privat og kræver fuld egenbetaling.

Derfor er en del af søvn- behandlingen i Danmark socialt skæv.

Sådan lyder det blandt andet fra lederen af den private søvnklinik Scansleep, psykolog Torben Jager Petersen.

”Vi bliver opsøgt af mennesker, hvis liv i nogle tilfælde er meget begrænset på grund af dårlig søvn. Men de lider ikke af hverken fysisk eller psykisk sygdom, og derfor findes der ikke noget offentligt behandlingstilbud. Det giver en social skævvridning, at det kun er mennesker med god økonomi eller en sundhedsforsikring, der kan få hjælp,” siger Torben Jager Petersen.

Han fortæller, at det derfor er blevet populært at deltage i forskellige medicinalfirmaers afprøvning af sovemedicin, så forsøgsdeltagerne kan få undersøgt deres søvn uden betaling.

Professor Poul Jennum, der er overlæge på Dansk Center for Søvnmedicin og professor i neurofysiologi ved Københavns Universitet, fremhæver, at sundhedsystemet behandler flere tusind patienter, der lider af søvnløshed samtidig med, at de har fysiske og psykiske lidelser. Til gengæld mangler der offentlige behandlingstilbud til patienter, hvis hovedproblem er, at de lider af alvorlig søvnløshed.

”Behandlingen til den gruppe er ikke tilstrækkelig. Søvn er et område med lav prioritet, og det gælder også en sygdom som søvnapnø (vejrtrækningsbesvær under søvn, red.), selvom behandlingen er billig. Når vi efterlader patienterne til at opsøge privat behandling, så har det en negativ social konsekvens,” siger Poul Jennum.

Ifølge sundhedsøkonom Jakob Kjellberg fra Vive – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd er det et politisk spørgsmål, om søvnbehandling i højere grad skal finansieres af det offentlige.

”Set fra et sundhedsøkonomisk perspektiv handler det om at måle omkostninger og effekt. Hvis behandllingen skal finansieres af det offentlige, er det vigtigt at undersøge, hvordan man afgrænser patienterne, og hvilken effekt behandlingen har,” siger Jacob Kjellberg.

Per Larsen, der er sundhedsordfører for De Konservative og desuden medlem af regionsrådet i Region Nordjylland, mener principielt, at mennesker med kroniske lidelser skal have ret til offentligt støttet behandling.

”Men problemet er, hvordan vi afgrænser de søvnbesværede, der har brug for behandling, og om behandlingen virker. Derfor mener jeg i første omgang, man burde undersøge effekten af behandlingen,” siger Per Larsen, der har fået flere henvendelser fra private søvn-klinikker om problematikken.