Prøv avisen

Sognepræst fik forslag i Word: Ændr ”psykopat” til ”person med dyssocial personlighedsforstyrrelse”

Foto: Skærmfoto

"Det er lidt skræmmende, at de store firmaer, som dækker hele verden med deres produkter, går ind og tager så kraftig stilling til hele krænkelsesdebatten, at de nu inkluderer det i deres produkter."

For nylig sad sognepræst ved Tangsøkirkerne i Vestjylland Carsten Riis Jensen og skrev på en prædiken til en gruppe unge i Microsofts tekstprogram Word. Her ville han henvise til superskurken ”Jokeren” fra Batman-universet, som i disse uger er aktuel i ny biograffilm. Men da Carsten Riis Jensen ville skrive sætningen: ”Jokeren er en manisk, udspekuleret psykopat”, poppede der en notifikation op på hans skærm.

”Overvej at vise hensyn over for psykiske lidelser”, stod der i beskeden, der også indeholdt et forslag om i stedet at bruge beskrivelsen ”person med dyssocial personlighedsforstyrrelse” om Jokeren.

Carsten Riis Jensen fortæller, at han først grinte lidt af hændelsen – men at han samtidig tog et skærmbillede af den, da den gjorde ham lidt paf.

Hvad tænkte du, da du fik det her forslag?

»Jeg tænkte, at det er meget typisk for den tid, som vi lever i lige nu med hele krænkelsesdebatten, at en virksomhed som Microsoft vælger at inkludere en funktion med inkluderende sprog. Derfor grinte jeg egentlig først bare af det og tog et skærmbillede. Men senere tænkte jeg, at det egentlig var utroligt skræmmende, at store firmaer er begyndt at gå ind og sige, at de gerne vil fremme det her.”

Hvorfor synes du, at det er skræmmende?

”Én ting er, at det fylder utroligt meget i vores kultur for tiden. Men noget andet er, når de store multinationale firmaer som Microsoft og Apple går med på den dagsorden ved ligefrem at føje det til deres software.”

”Man tænker jo, at det næste bliver, at min Google Home-maskine begynder at kommentere på, hvad det er, jeg siger – og fortælle mig, hvis den ikke bryder sig om de ord, jeg vælger. Det er lidt skræmmende, at de store firmaer, som dækker hele verden med deres produkter, går ind og tager så kraftig stilling til hele krænkelsesdebatten, at de nu inkluderer det i deres produkter.”

Men som Microsoft påpeger, så kan man jo bare vælge at slå funktionen fra?

”Det er helt rigtigt, og det gjorde jeg også. Når forslaget kommer op, så kan man klikke sig videre ind til menuen ’Indstillinger for inkluderende sprog’, hvor man aktivt kan gå ind og stoppe for flere forslag. Men jeg synes stadig, at det er grænseoverskridende, at et stykke software bliver brugt til at manipulere med holdninger. For det er det, den gør. Jeg har det jo fint med en objektiv stavekontrol, men at den går ind og giver ideologiske, kulturelle forslag til, hvad man i stedet kan skrive – det overskrider en grænse.”

”Samtidig skal man ikke glemme, at når et stort firma som Microsoft går ind og implementerer det her, så vil folk, der går ind for den her ideologi, kunne pege på det og sige, at Microsoft står på deres side.”