Sognepræst og DF-politiker skal være lægdommer i rigsretssag mod Støjberg

Tidligere folketingsmedlem Christian Langballe betegner sagen som en ”politisk forfølgelse”. Nu skal han være med til at afgøre sagen

Christian Langballe (DF) finder det overraskende, at Jakob Ellemann-Jensen ikke støtter Inger Støjberg. – Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.
Christian Langballe (DF) finder det overraskende, at Jakob Ellemann-Jensen ikke støtter Inger Støjberg. – Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Det blev i går afgjort, at Venstres afgående næstformand og tidligere udlændingeminister, Inger Støjberg, skal stilles for en rigsret.

Christian Langballe er af Dansk Folkeparti, som han tidligere har siddet i Folketinget for og nu vil genopstille for, blevet udpeget som lægdommer i Rigsretten. Og han er langtfra tilfreds med sagens udvikling. Det udtrykte han allerede i 2017, hvor han på et næsten fem timer langt samråd kaldte sagen for en ”pinlig og skændig omgang”. Og det mener den daværende indfødsretsordfører og nuværende sognepræst i Viborg Stift stadig.

”Jeg er faktisk himmelfalden over, at det er kommet hertil. Jeg mener slet ikke, at det, Inger Støjberg har gjort eller ikke har gjort, kan bære en rigsretssag. Jeg mener mest af alt, at det har karakter af en politisk forfølgelse, hvor et flertal i Folketinget nu har besluttet sig for at stille hende for en rigsret.”

Det stod klart, at en rigsretssag bliver en realitet, efter at blandt andre Inger Støjbergs eget parti, Venstre, valgte at stemme for en rigsretssag mod hende. Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er de eneste partier, der stemte imod, dog også sammen med ni Venstre-medlemmer samt den tidligere Venstre-formand og statsminister Lars Løkke Rasmussen, der nu er løsgænger.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvorfor Jakob Ellemann-Jensen, formand i Venstre, valgte at stemme for, tør Christian Langballe ikke gætte på.

”Jeg synes, at det er meget overraskende, at hendes egen formand ikke støtter op om hende. Alle forstår jo, at det her kommer til at ændre det politiske på en meget markant måde og skabe kaos i blå blok fremover,” siger Christian Langballe.

Hvorfor vil du deltage som lægdommer i en rigsretssag, du ikke støtter op om?

”Hvis jeg ikke deltager, vil det være dem, der vil af med Inger Støjberg, som har overhånden. Jeg vil gerne gøre mit synspunkt gældende og forsvare mit synspunkt, som er, at der ikke er sket noget galt i den her sag – udover, at en orientering af Folketinget er glippet. Men det rejser man jo ikke en rigsretssag på baggrund af. Så giver man en næse eller beder ministeren om at gå af, men det her er en helt anden liga.”

Vil du dømme ud fra det politiske eller også se på det juridiske i, om der er begået lovbrud?

”Jeg har en politisk indfaldsvinkel i den her sag, ligesom forhenværende og nuværende politikere har det. Jeg vil selvfølgelig også se på de juridiske ting i sagen, men jeg mener ikke, at sagen kan bære en rigsretssag.”

Hvad bliver din rolle?

”Jeg er udpeget politisk lægdommer. Jeg har en speciel viden om det politiske, der foregår på Christiansborg, og jeg har i den grad også viden om den her sag. Den viden vil jeg forsøge at formidle til andre. Og så håber jeg selvfølgelig på, at mit synspunkt vinder.”