Solbeskinnet genforenings-fejring trods corona

Omstændighederne lagde en dæmper på fejringen af 100-året for Sønderjyllands hjemkomst, men alligevel blev jubilæet mindet over hele landet med genforeningsklokker, fly og en ny højskolesang

Statsminister Mette Frederiksen (S) besøgte Sønderjylland under mandagens fejring af 100-året for Genforeningen. Her mindede hun blandt andet om at huske de to mindretal midt i festlighederne. – Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix.
Statsminister Mette Frederiksen (S) besøgte Sønderjylland under mandagens fejring af 100-året for Genforeningen. Her mindede hun blandt andet om at huske de to mindretal midt i festlighederne. – Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix.

Selvom næsten 700 jubilæumsarrangementer er blevet aflyst eller udskudt på grund af coronaudbruddet, blev 100-året for Genforeningen markeret flere steder mandag.

Fra morgenstunden vajede Dannebrog fra en skyfri himmel, og mellem klokken 12 og 12.15 markerede de sønderjyske kirkeklokker landsdelens genforening med Danmark. Først gjaldt det de almindelige klokker, og dernæst de såkaldte genforeningsklokker, der blev doneret som erstatning for dem, der blev beslaglagt under Første Verdenskrig. I Haderslev Stift havde biskop Marianne Christiansen opfordret til at bruge klokkerne ”som en markering af bøn og taknemmelighed”.

Rundt omkring i landet antog fejringen forskellige former mandagen igennem: I Nordjyske Horne blev Danmarks hidtil nordligste genforeningssten afsløret, og i Sorø afholdt den lokale Grænseforening en markering og bød på et glas ved Akademiet. På Silkeborg Højskole sang eleverne Pia Juul og Marianne Søgaards ”Hver dag en ny dag”, som er skrevet i anledning af 100 års-jubilæet for Genforeningen, og som vil optræde i Højskolesangbogens 19. udgave, der kommer til november.

I Sønderjylland var statsminister Mette Frederiksen (S) på besøg, og hun glædede sig – trods de særlige omstændigheder – over jubilæet.

”Hele Danmark fejrer denne festlige dag, selv om det på grund af corona blev en anden fejring, end vi havde håbet. Det er en glædens dag,” sagde hun til Ritzau og udtrykte samtidig tilfredshed med, at grænsen mellem Danmark og Tyskland genåbnede på netop denne historiske dag.

Det var dog ikke kun politikere, som mandag lagde vejen forbi det sønderjyske. Også fem opvisningsfly fra Roskilde har i løbet af dagen fløjen henover udvalgte steder med særlig betydning for Genforeningen. Det gælder blandt andet Folkehjem i Aabenraa, Skibelund Krat nær Vejen, Sønderborg, Højer, Tønder og Dybbøl Banke.

Fra netop Dybbøl Banke markerer DR mandag aften genforeningsjubilæet. Det sker klokken 20, hvor der fra en til lejligheden indrettet scene på Skanse 4, den største og vigtigste skanse under Slaget ved Dybbøl i 1864, underholdes med hjælp fra blandt andre Sønderjysk Pigekor, skuespilleren Bodil Jørgensen og forhenværende statsminister Poul Schlüter (K).

Også et interview med Dronning Margrethe vil indgå i dækningen, og her fortæller Majestæten blandt andet om sit særlige forhold til Sønderjylland. Desuden vil Mette Frederiksen mandag aften holde tale fra netop Dybbøl Banke.

Det er her ved Dybbøl Banke, at markering af Genforeningen finder sted mandag. Arkivbillede.
Det er her ved Dybbøl Banke, at markering af Genforeningen finder sted mandag. Arkivbillede. Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix

Statsministeren er dog langt fra den eneste politiker, som har brugt anledningen til huske den historiske dag.

På det sociale medie Facebook ønsker blandt andre Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, glædelig genforeningsdag, og på Twitter og Instagram mindede andre folkevalgte om, at erfaringerne fra 1920 stadig er relevante den dag i dag. Det gjaldt blandt andet Enhedslistens medlem af Europa-Parlamentet, Nikolaj Villumsen:

”Genforeningen er ikke bare en vigtig del af danmarkshistorien. Det er en i al ydmyghed en vigtig demokratisk lektie i verdenshistorien. Grænsespørgsmål og beskyttelse af mindretal løses bedst med demokrati og menneskerettigheder. Det skaber fred og fremgang for alle,” skrev han på Twitter.

Og netop fred, fordragelighed og de mindretal, som jo opstod på hver side af den nye grænsedragning, er også temaet hos Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen. I anledning af jubilæet har han nemlig skrevet en tekst om sin bedstefar og dennes forbindelse til grænselandet:

”Grænsen var ikke kun i Kruså og ved Rudbøl. Den løb ned igennem ham til tider, og han færdedes hjemligt og fremmed på begge sider af grænsen, men som et helt menneske. Sådan var det dengang for 100 år siden – og sådan er det stadig for mange i dag,” konkluderer biskoppen i netmediet Altinget.