Som enlig mor ser Tina frem til julehjælpen: “Hvis ikke den kommer, så bliver det lidt øv inde i mit hjerte”

Tina Hofby er enlig mor til syvårige Mikkel og er i ressourceforløb. Frem til jul følger Kristeligt Dagblad hendes bestræbelser på at skabe en god jul trods inflation og en trængt økonomi

Tina Hofby og hendes søn Mikkel med deres julebondegård til 15 kroner.
Tina Hofby og hendes søn Mikkel med deres julebondegård til 15 kroner. Foto: Tim Kildeborg Jensen.

Tina Hofby har allerede givet den første julegave til sin syvårige søn, Mikkel. Han ønskede sig en julelandsby, og det har han næsten fået. I en genbrugsforretning har hun købt en trelænget miniaturebondegård, som de har pyntet med spraylim og julesne. Den kostede 15 kroner, og Mikkel er vild med den.

Bondegården er et af mange eksempler på, hvordan Tina Hofby prøver at skabe juleglæde for små penge. For som enlig mor i ressourceforløb må hun tænke kreativt her i juletiden, hvor hun gerne vil forkæle sin søn. Det bliver ikke lettere af, at julen i år ramler sammen med inflation og energikrise. Frem til jul er hun en af de to familier, Kristeligt Dagblad følger løbende for at høre, hvordan krisetiden påvirker hendes jul. 

"Jeg har prøvet ikke at sætte mig dyrere, end at jeg kan leve på en kontanthjælpsydelse. Det har jeg kunnet indtil nu, men efter prisstigningerne synes jeg godt nok, det er blevet strengt. Især her i juletiden,” fortæller Tina Hofby.

Hun har smertesygdommen fibromyalgi og får 11.000 kroner om måneden i ressource-forløbsydelse, og desuden 1300 kroner om måneden i børnepenge fra Mikkels far. 

Hun betaler 7000 kroner i husleje for sin lejlighed i Odense og 600 for medicin. Elregningen er steget næsten 500 kroner og ligger nu ligger nu på 767 kroner om måneden. Dertil kommer forsikringer og abonnementer. Når alt er betalt, er der cirka 3000 kroner tilbage at leve for.

Lejligheden opvarmes af stearinlys i lerkrukker, så Tina Hofby ikke skal tænde radiatoren. Når dagligvarebutikkerne er åbne, er hun en dreven tilbudsjæger. Når de lukker, kigger hun i butikscontainerne efter madvarer, som har overskredet salgsdatoen, men stadig kan spises. Al julepynt finder hun i skoven.

Hvis der skal blive råd til den jul, hun håber at give Mikkel, kræver det, at hendes julehjælpsansøgning til Blå Kors godkendes den 5. december. I så fald modtager hun en flyttekasse fyldt med julemad og -godter samt en julegave til Mikkel.

“Hvis jeg får julehjælp, bliver julen som den plejer. Hvis jeg ikke gør, bliver det lidt øv inde i mit hjerte. For så kan Mikkel ikke kan få alt det, han ønsker sig, og jeg ikke kan give ham den julehygge, jeg gerne vil,” siger hun.

Hendes største bekymring er, at julehjælpen afvises på grund af de mange ekstra ansøgere, inflationen medfører, eller at der kommer yderligere prisstigninger. I så fald bliver det beskedent med julemad og -gaver.

Men Mikkel skal nok blive glad for begge dele alligevel, siger hun.

“Inderst inde jeg ved heldigvis, at det mere er mit eget hjerte end Mikkels, der vil bløde, hvis jeg må spare på mad og gaver,” siger Tina Hofby.

De to skal holde jul sammen med Tina Hofbys forældre og hendes udeboende søn på 20 år. Forældrene har heller ikke mange penge, så også de satser på, at Blå Kors’ julehjælp vil redde julemåltidet. Om det bliver tilfældet, ved hun, næste gang Kristeligt Dagblad taler med hende.