Sommerens tid er forbi

HAVEBREV: Der er mange gøremål i haven, inden vinteren kommer. For eksempel skal haveredskaberne vinterklargøres, og sarte vækster skal i væksthus

Fotobyline:Illustration: Kræsten Krum Byskov
Fotobyline:Illustration: Kræsten Krum Byskov.

Sommeren 2011 er forbi! Den første frost stod som en hvid bræmme hen over græsplænen her ved Havhuset på Rude Strand. I går 12 dage før sommertids slutning klokken 3.00 om natten, søndag den 30. oktober slog jeg græsplænen for sidste gang. Klippede ikke så tæt, som jeg plejer. Græsset må gerne være lidt højere af hensyn til frosten, der nu atter vil komme. Jeg har en lille seddel hængende inde i væksthuset, hvor jeg holder øje med, hvor mange gange jeg har slået plænen. 25 gange. Sjældent har plænen været så grøn og smuk som i år. Den regn, den regn. I dag skinner solen fra en skyfri himmel. Og om aftenen er månen kuglerund og står lysende hen over Tunø og Samsø. Det har været et par gode dage til at gøre haven vinterklar.

I væksthuset, hvor vi har vore mange vinranker, er der på de høje træstokke ved vinduerne skruet ophæng op til at hænge vore haveredskaber på. Spader, greb, skovle, river, skuffejern, hakkejern, priklekæppe, havesakse og sakse i forskellige små størrelser. Alt en nydelse at sætte op til sommerens brug i slutningen af april. Og lige så vemodigt at pille ned og sætte ind i stålskabene i garagen her i oktober. Man trækker det lidt ud ved at sidde herinde i væksthuset og smøre olie på skovlbladene og saksene. Men næste opgave venter. Der er en nøje rækkefølge. Nu fjernes utallige lerurtepotter, de stables, hensættes op ad murstensvæggen mod øst. Ligeledes fjernes ukrudt mellem de buksbomstiklinger (Buxus sempervirens), som der gror 75-100 stykker af fra i år og sidste år. De kommer godt. Kompostjord drysses ud, tre-fire centimeter op omkring. Da er det de røde Rockwool-måtters tur. De har sommeren igennem stået nede i det fjerneste skur mod syd i haven. Her står alt det, der ikke bruges så ofte. Kasser, gamle brædder, udtjente zinkspande med forskellige størrelser af store og små potteskår til at fylde i bunden af urtepotterne, når de atter beplantes til næste forår. I væksthuset placeres måtterne med bambuskæppe opad de syd- og vestvendte vinduer for at beskytte mod kulden. Man kan allerede fornemme forandringen. Nu skal vore mange opstammede roser herind. De står i tunge røde lerkrukker. Og sækkevognen må bruges. Gudrun holder på krukken, mens jeg kører af sted med den tunge last af Rosa Karen Blixen, Rosa Ledreborg, Rosa Leonardo da Vinci og Rosa Hei­delberg. De fylder godt mellem vinrankerne. 12 i alt. De fleste har allerede været en hård vinter igennem sidste år og klarede sig fint. Ikke én af dem gik til. Måske fordi vi bandt gamle klude om podestedet, hvor de opstammede roser gror fra, et godt råd fra min fars tid. Alle planter, roser, buksbom, samt vinrankerne får en sidste grundig vanding fra vandhanen, der sidder her i væksthuset. Man sidder og lytter en halv times tid til den sagte rislen. Da går jeg ned i husets kælder og drejer om for stophanen, drejer fra sommerposition til vinterposition. Kontrollerer, at alle tre udvendige haner er lukket af, men lader dem stå åbne. Så skulle de være frostsikrede.

Nu er det havemøblerne. En bænk, et stort ovalt bord. Ind i garagen. Godt, man er to om at bære. Vore to hunde, Balder og Nanna, ser betuttede til.

Stolene, tre i alt plus to af plastic med skamler, stilles ind i væksthuset, hvor de hvert år har fast vinterplads bagest mod sydmuren. De placeres på den række af mursten, som vi bruger som trædesten mellem vinrankerne, men som i vintertiden danner et slags gulv, således at havemøblerne af træ ikke tager skade. Et hold fuglekasser af dem, Trip-Trap laver i mahogni, tømmes for redemateriale og skilles ad, kobbertaget efterses, træet får lidt olie, og de står og tørrer på en avis fra i går på det bette plantebord inde i væksthuset. Her ligger en dynge plastikskilte fra de planter, vi købte i foråret. Agurk, tomater, fennikel. Hjem til Nordgården har Gudrun pakket bilen med planter, der skal i Orangeriet, blandt andet citronverbena (Aloysia triphylla), solbærsalvie (Salvia microphylla), opstammet rosmarin (Rosmarinus officinalis) og citrontimian (Thymus citriodorus) og flere. Farvel sommer!

bagsiden@k.dk