Speciallæge: Omskæring af drenge og piger kan ikke sammenlignes

Det vil på ingen måde være hensigtsmæssigt at legalisere kvindelig omskæring som led i et forbud mod drengeomskæring, siger eksperter med ekspertise i kvindelig omskæring

Man kan slet ikke sammenligne drenge- og pigeomskæring, og derfor undrer eksperter sig over, at kvindelig omskæring foreslås tilladt i et borgerforslag.
Man kan slet ikke sammenligne drenge- og pigeomskæring, og derfor undrer eksperter sig over, at kvindelig omskæring foreslås tilladt i et borgerforslag. Foto: Ritzau Scanpix/Iris.

Omskæring af kvinder bør ikke legaliseres som følge af et forbud imod drenge- omskæring af børn under 18 år.

Det mener to eksperter med ekspertise i kvindelig omskæring, efter at Kristeligt Dagblad i går beskrev, hvordan et omdiskuteret borgerforslag, der sigter på en aldersgrænse på 18 år for omskæring, også vil indebære en legalisering af kvindelig omskæring fra samme aldersgrænse. En praksis, der ellers har været helt forbudt siden 2003.

”Det vil være helt forfærdeligt, hvis kvindelig omskæring blev tilladt igen. Det vil virkelig være et tilbageskridt for kvinders rettigheder i Danmark,” siger speciallæge i obstetrik og gynækologi Annelie Ginzel, der i en årrække har arbejdet med kvindelig omskæring, som særligt er blevet praktiseret på somaliske kvinder herhjemme.

Ifølge hende kan man slet ikke sammenligne drenge- og pigeomskæring, og derfor undrer hun sig over, at kvindelig omskæring foreslås tilladt i borgerforslaget, som er cirka 4000 underskrifter fra at opnå de i alt 50.000 signaturer, som vil betyde, at Folketinget skal behandle forslaget.

”Ser man på konsekvenserne, kan man slet ikke sammenligne de to indgreb. I forhold til kvindelig omskæring er der flere forskellige metoder, men alle har virkeligt store konsekvenser for piger og kvinder. De kan få store problemer med at tisse, og omskæring kan også give seksuelle problemer. Når du taler om mandlig omskæring, fjerner du noget af forhuden, men så er den heller ikke længere. Samtidig er der en forhøjet dødelighed og sygelighed ved kvindelig omskæring, ligesom der kan opstå problemer ved fødsler,” siger Annelie Ginzel.

Det er også på baggrund af de store sundhedsmæssige konsekvenser ved kvindelig omskæring, at Sundhedsstyrelsen har frarådet ind- grebet:

”Sundhedsstyrelsen vurderer, at kvindelig omskæring må anses for en mutilerende (lemlæstende, red.) operation, og at der aldrig vil være indikation for at udføre den,” skriver den statslige myndighed i en vurdering af indgrebet.

Sundhedsstyrelsen har ikke fundet grundlag for at fraråde omskæring af drenge.

Omvendt mener jordemoder og sexolog Hanne Gylche, der i en årrække har arbejdet med indvandrerkvinder og kvindelig omskæring, godt at man kan sammenligne mandlig og kvindelig omskæring.

”Det kan man på den måde, at begge indgreb er irreversible (ikke kan omgøres, red.). Selvfølgelig er kvindeomskæring et mere radikalt indgreb, men det er også radikalt at skære forhuden af en penis,” mener Hanne Gylche, som dog ikke finder det hensigtsmæssigt, hvis kvindelig omskæring legaliseres som led i et forbud imod drengeomskæring.

”Vi har opnået en sejr i forhold til forbuddet mod kvindelig omskæring, og det synes jeg ikke, man skal pille ved. Jeg tror heller ikke, at nogen kvinder ville have lyst til at sige ja til omskæring, når de er fyldt 18 år alligevel, fordi det har så indgribende konsekvenser i forhold til seksuallivet, ligesom det kan give kroniske smerter,” siger Hanne Gylche.