Spejdere inviterer nydanskere med i Foreningsdanmark

I løbet af det næste halve år deltager flere hundrede spejdere i bevægelsens hidtil mest ambitiøse integrationsprojekt. Målet er at udbrede kendskabet til spejderbevægelsen blandt nydanskere

Spejdere inviterer indvandrere med i dansk foreningsliv
Spejdere inviterer indvandrere med i dansk foreningsliv. Foto: Jakob Vibe.

De røde pølser ved lejrbålet vil blive suppleret med halalslagtet kylling, når børn og unge fra de tre spejderkorps i Holstebro det næste halve rykker år ud i det socialt belastede boligbyggeri Trekanten, hvor 32 procent af de 3000 beboere har anden etnisk baggrund end dansk.

Der er 60.000 spejdere i Danmark, men kun ganske få har navne som Ali og Fatima.

LÆS OGSÅ: Foreninger hjælper unge væk fra ekstremisme

Et stort projekt i Holstebro, der er støttet med i alt 1,4 millioner kroner af Social- og Integrationsministeriet og private fonde, skal det kommende halve år rekruttere flere nydanskere til spejderbevægelsen.

Som optakt til den store spejderlejr i juli 2011, hvor 35.000 spejdere fra hele verden mødes i Holstebro, flytter byens 700 spejdere de kommende måneder en stor del af deres aktiviteter ud i Trekanten og arrangerer møder, fester, en teltlejr og temadage om kulturforståelse.

De etniske minoriteter er underrepræsenteret i spejderlivet. En del af de unge i Trekanten kommer ikke udenfor området, og flere har ikke nogen fritidsinteresser. Et af vores mål er at få en gruppe unge til at deltage i den store internationale lejr til sommer. Indsatsen skal også motivere landets mere end 1000 spejdergrupper til at engagere sig lokalt, siger projektets koordinator Niklas Morgenstern, der samarbejder med Holstebro Kommune om initiativet.

Erhvervsmanden Lars Kolind, som er formand for Verdensspejderfonden, fremhæver, at spejderbevægelsen traditionelt rummer mange kulturer, og at de erfaringer kan bruges i Danmark.

Der er 40 millioner spejdere i verden, og cirka en tredjedel er muslimer. Spejderbevægelsen er enestående til at bygge bro mellem forskellige religioner. Derfor er initiativet i Holstebro rigtig godt, siger Lars Kolind.

Generalsekretær Thomas Kirkeskov fra KFUM-spejderne i Danmark forklarer, at det trods flere forsøg har været vanskeligt at mobilisere nydanskere i spejderbevægelsen.

Spejderbevægelsen har en tendens til at rumme børn fra de mere ressourcestærke hjem. Vi har forsøgt at danne særlige grupper for nydanske spejdere, men det har ikke været den store succes. Derimod har vi haft større held med at invitere nydanske unge til arrangementer, hvor der er blevet drøftet temaer omkring tro og spiritualitet, siger Thomas Kirkeskov, som håber, at spejderbevægelsen kan blive rammen om personlige venskaber mellem nydanske og danske unge.

Formanden for Integrationsrådet i Holstebro Kommune, Ali Almaanaki, forklarer, at mange nydanske familier føler sig fremmede over for det danske foreningsliv.

Men jeg tror, at det kan ændre billedet, når spejderne rykker ud i Trekanten og møder familierne, siger Ali Almaanaki.

Lektor Rikke Andreassen fra Roskilde Universitet, der skal i gang med at undersøge integrationsprojekter i København, tror også, at projektet kan være positivt for spejderne.

Det er fornuftigt, at spejderne i Danmark forsøger at rekruttere bredt, så korpsene afspejler den brede befolkning. Men det er vigtigt ikke at tro, at spejderbevægelsen kan redde nydanske unge. Der skal være tale om et ligeværdigt møde, siger Rikke Andreassen.