Spildt mad kommer fattige til gode

Hver dag fordeler fødevareBankens frivillige flere hundrede kilo kasseret, men fejlfri mad til organisationer og væresteder for socialt udsatte

På en uge henter fødevareBanken op mod halvanden ton kasserede, gratis fødevarer. I alt 90 organisationer nyder godt af FødevareBankens uddeling. I midten og med briller ses Thomas Fremming. --
På en uge henter fødevareBanken op mod halvanden ton kasserede, gratis fødevarer. I alt 90 organisationer nyder godt af FødevareBankens uddeling. I midten og med briller ses Thomas Fremming. --. Foto: Leif Tuxen.

Østershatte, friske figner, blomkål, asparges, meloner og brød. Lars Gadegaard Hansen tager begejstret imod varerne fra fødevareBankens lastbil. Han er kok på Café Dugnad, et værested for stofmisbrugere på Halmtorvet i København, og grøntsagerne er et kærkomment supplement til aftensmaden. Han skal lave mad til omkring 100 mennesker, og fødevareBankens bidrag kan spare cafeen for omkring en fjerdedel af madbudgettet.

På en uge henter fødevareBanken op mod halvanden ton kasserede, gratis fødevarer hos grossistfirmaet Inco i den gamle kødby i København. Andre grossistfirmaer som Øllingegaard Mejeri, Catering Engros, HKI-OST og Plumrose bidrager også med kasserede fødevarer. De fejler ikke noget, men de kan ikke sælges i butikkerne på grund af beskadiget emballage, eller fordi sidste salgsdato er nær. FødevareBankens kølevogn fordeler hver dag varerne til organisationer for socialt udsatte i København samt i Nord- og Vestsjælland. Det kan være krisecentre, varmestuer, herberger, asylcentre eller familieambulatorier. I alt 90 organisationer nyder godt af fødevareBankens uddeling.

Primus motor og ildsjæl i dette arbejde er Thomas Fremming, 40 år og oprindelig kontoruddannet i staten. Da han på et tidspunkt befandt sig mellem to job med en konkurrenceklausul hængende over sig, havde han god tid til at tænke over, hvad han ville lave.

"Jeg har altid fungeret bedst, når jeg kunne arbejde som igangsætter og gerne med et socialt sigte. Jeg vidste, at man i Canada havde en fødevarebank, og da jeg skulle til landet i andet ærinde, benyttede jeg lejligheden til at sætte mig ind i, hvordan det fungerede. I Danmark talte jeg med en lang række fødevarevirksomheder og supermarkedskæder. De var skeptiske. Det kræver logistik, penge og sponsorer. Jeg søgte en masse fonde og fik en masse afslag. Jeg søgte Social- og Indenrigsministeriets SATS-puljemidler og hørte ikke noget i fire måneder. Men i april 2009 fik jeg 2,4 millioner kroner over to år," fortæller Thomas Fremming.

Med vejledning fra lederen af frivillighedscentret i Lyngby, Henrik Olsen, opbyggede han en ngo med 38 frivillige. FødevareBanken er i dag en del af de europæiske fødevarebanker, der deler ud til værdigt trængende uden at tjene på det. De eneste på lønningslisten er Thomas Fremming og en deltids distributionskoordinator. Fremming har planer om at udvide fødevarebankens arbejde til hele landet.

"300.000 danskere har ikke råd til at købe sund mad. Samtidig kasserer producenter og grossister hvert år 400.000 ton brugbare fødevarer. På et år har jeg flyttet 88 ton og delt mad ud for tre en halv million kr. Det svarer til 600 måltider om dagen," siger Thomas Fremming.

Han ved aldrig, hvad der venter ham af fødevarer, og da han engang stod med 65.000 smoothies, der udløb to måneder senere, gav Inco ham nogle kvadratmeter lagerplads i Brøndby.

Driftschef hos Inco Kenneth Mailand er glad for ordningen med fødevareBanken.

"Det er dejligt, at nogen kan få glæde af maden. Ellers skulle den jo have været smidt ud. Så det var let at sige ja til Thomas Fremmings projekt. Jeg skal selv med ud en dag at aflevere varerne. Det skal nok blive meget livsbekræftende," siger Kenneth Mailand.

Livsbekræftende, det kan Thomas Fremming tale med om. Han fortæller om en tur til Baltic, et krisecenter for familier, der er endt på gaden. Det var en kold og regnfuld eftermiddag, og kølebilen var netop punkteret. Mens han ventede på assistance, hørte han en mor sige til sin lille datter med glæde i stemmen: "Nej, se, hvad vi har fået i dag!"

"Det er den slags, der får mig til at tro på det her og fortsætte," siger Thomas Fremming.

bagsiden@k.dk