Splid og magtkampe præger Københavns Domkirke

Islamdebat, hadefulde e-mails og et omdiskuteret menighedsrådsvalg i 2016 har sat så dybe spor i menighedsrådet for Vor Frue Kirke, Københavns Domkirke, at formanden nu har trukket sig. Ny menighedsrådsformand erkender, at det bliver svært at klinke skårene

Efter mere end et års uenighed kulminerede modsætningerne sent onsdag aften ved et møde i menighedsrådet ved Vor Frue Kirke, Københavns Domkirke. Her valgte menighedsrådets formand, Ole Ehlers, at trække sig som formand.
Efter mere end et års uenighed kulminerede modsætningerne sent onsdag aften ved et møde i menighedsrådet ved Vor Frue Kirke, Københavns Domkirke. Her valgte menighedsrådets formand, Ole Ehlers, at trække sig som formand. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

En af landets mest prominente kirker, Københavns Domkirke, er blevet centrum for en helt usædvanlig strid.

Efter mere end et års uenighed kulminerede modsætningerne sent onsdag aften ved et møde i menighedsrådet ved Vor Frue Kirke, Københavns Domkirke. Her valgte menighedsrådets formand, Ole Ehlers, at trække sig som formand.

LÆS OGSÅ: Stridigheder splitter "dysfunktionelt" menighedsråd i Københavns Domkirke

I et brev sendt til menighedsrådet og medarbejderne ved domkirken begrundede Ole Ehlers sit ønske om at gå af med, at det ikke er lykkedes ham at bringe ”enderne” sammen i menighedsrådet.

”I menighedsrådet får vi ikke diskuteret reelle problemer, men må til stadighed diskutere (ofte højlydt og med store følelser) dagsordner, forretningsorden og personlige emner. Der er intet, der tyder på, at situationen vil opblødes,” lyder det blandt andet i brevet, som Kristeligt Dagblad har fået adgang til.

Af brevet fremgår det også, at Ole Ehlers skulle have modtaget hadefulde e-mails mellem menighedsrådsmøderne:

”Endvidere har jeg og min familie ikke længere styrke til at modtage de uendeligt mange mails – ofte med hadefuldt indhold – som jeg modtager mellem møderne. Jeg er blevet tilsvinet, har fået at vide, at jeg er ’syg i hovedet’ m.m.,” lyder det også i brevet.

Ole Ehlers ønskede ikke at kommentere brevet på mødet, hvor næstformand Anne Dorte Schwarz-Nielsen overtog formandsposten for menighedsrådet, der har ni valgte medlemmer.

Stridighederne, der førte til Ole Ehlers’ afgang, bunder ifølge flere tidligere og nuværende menighedsrådsmedlemmer ved Vor Frue Kirke blandt andet i menighedsrådsvalget i 2016, hvor der helt usædvanligt blev dannet to konkurrerende lister.

Menighedsrådsformand Ole Ehlers valgte – sammen med en håndfuld af de andre medlemmer i menighedsrådet og med domprovst Anders Gadegaards velsignelse – at opstille en liste med 12 kandidater, hvoraf 6 var nye ansigter. Som konsekvens valgte andre medlemmer fra menighedsrådet, der blev forbigået på Ehlers-listen, at opstille deres egen liste. Tidligere formand og lektor emeritus Karsten Fledelius var spidskandidat for denne liste, Sognelisten. Her stillede også tidligere sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune Mogens Lønborg (K) op og blev valgt.

Netop Mogens Lønborg er central i striden. Af mødereferater fra det seneste år i menighedsrådet fremgår det, at han adskillige gange har været på kollisionskurs med resten af menighedsrådet og særligt domprovst Anders Gadegaard. For eksempel har Mogens Lønborg kritiseret en mindegudstjeneste for terror-ofre i Vor Frue Kirke, hvor en tyrkisk lærd reciterede en korantekst, der typisk tolkes som en kritik af blandt andre kristne og jøder.

En kritik, som Anders Gadegaard dog har stillet sig uforstående over for, fremgår det af et mødereferat den 17. maj 2017:

”Generelt om religionsdialog mener han (Anders Gadegaard, red.), at det er mere interessant at fokusere på det, der forener, end det, der adskiller,” er domprovsten refereret for at have sagt.

Derudover har Mogens Lønborg flere gange udtrykt kritik af menighedsrådets forestående køb af en ejendom, Metropolitanskolen i Fiolstræde lige over for kirken, der skal døbes Domkirkens Hus. Mogens Lønborg siger i et referat, at han har efterspurgt et budget, men først sent i processen har modtaget det og finder, at beslutningsgrundlaget for købet ”var ufuldstændigt”.

At klimaet i menighedsrådet ved domkirken er dårligt, fremgik også tydeligt af den nye formand, Anne Dorte Schwarz-Nielsens, vurdering af det forestående menighedsrådsarbejde:

”Min opgave er at få det til at fungere, så godt som det er muligt med den sammensætning, som menighedsrådet har. Men jeg kan ikke ændre på personer eller de personlige holdninger, de har til det arbejde, vi laver her. Jeg gør mig ingen forestillinger om et forbilledligt samarbejde i det her menighedsråd,” sagde hun blandt andet.