Sportschef: De frivillige er nøglen til Danmarks håndboldsejre

Den historiske håndboldsejr kan i høj grad tilskrives de frivillige i Foreningsdanmark. Det fortæller sportschefen for Dansk Håndbold Forbund, Morten Henriksen

Morten Henriksen er sportschef i Dansk Håndbold Forbund.
Morten Henriksen er sportschef i Dansk Håndbold Forbund. Foto: Dansk Håndbold Forbund .

Danskerne var søndag aften vidner til håndboldhistorie. Med 34-29-sejren over Frankrig er Danmark det første håndboldhold til at løfte VM-trofæet for tredje turnering i træk. 

Morten Henriksen, du er sportschef i Dansk Håndbold Forbund, og Danmark er lige blevet verdensmester i herrehåndbold for tredje gang i træk. Hvordan har du det?

Jeg er først og fremmest vældigt glad. Og vi er stolte i Dansk Håndbold Forbund. Det er en stor sejr for dansk elitesport og så sandelig også for dansk håndbold. Jeg håber, at det her er med til at inspirere en masse små drenge og piger, og at det har været med til at give nogle gode øjeblikke for de mange hjemme i stuerne og alle dem, der var med i Sverige. Der er en grund til, at der ikke er nogen, der har vundet tre gange i træk før. Det er et kunststykke at gøre det. Jeg må bare sige, at vi har et hold, der sprudler af talent og højt profilerede spillere, som har en god ledertrup omkring sig. Det kan vi være enormt stolte af.

Hvordan vil du beskrive kampen i går?

Det var en kamp i en exceptionelt højt tempo fra begge holds side, men især fra Danmark. Det kamptempo var unikt. Jeg var chokeret over den hastighed, vi lagde over franskmændene i kampens første 10-12 minutter. Landsholdstruppen har med træner Nikolaj Jacobsen udviklet sig til et eksplosivt, hurtigt spillende hold, og det så vi i den grad i finalen. Desuden har vi en tradition for en god, solid base og nogle rigtig gode målmandspræstationer, som både Niklas Landin og Kevin Møller leverede.

Hvorfor er det danske herrelandshold blevet så godt?

Der er nogle spillere med høje ambitioner, som gider at arbejde hårdt, og vi har et godt talent- og eliteklubsystem, som efterfølgende kan arbejde videre med dem. Alt det har en betydning.

Men skal man fremhæve én ting, så er det jo de mennesker, der får børnene til at begynde til håndbold, og de frivillige, der efterfølgende giver dem gode oplevelser og fastholder dem ude i de lokale klubber. Nøglen til håndboldsejren er først og fremmest de mange frivillige trænere og ledere ude i de lokale foreninger. For alle spillerne er startet i lokale foreninger drevet af frivillige.

Hvad betyder sådan en sejr for dansk håndbold?

Vores store opgave er at skabe rød-hvide begivenheder, som giver begejstring og dansk fællesskab. Det betyder derfor meget, at der sad godt 2,1 millioner tv-seere og fulgte med i går. I forhold til den fremtidige talentudvikling viser sejren selvfølgelig en vej for de kommende spillere. Det er godt at have forbilleder, og på den måde kan succes avle succes. Men når vi kigger på breddehåndbolden og børnehåndbolden generelt, så er det ikke noget, der fremspirer automatisk efter en landsholdssejr. Det viser flere undersøgelser.

Sejren giver et godt fokus nu og her, men på den lange bane kræver det stadigvæk benhårdt arbejde at tiltrække og fremdyrke talenterne. I dag kan vi juble og fejre spillerne, og så er essensen for os i Dansk Håndbold Forbund at sikre, at håndbolden bliver ved med at være en spændende sport for børn og unge i Danmark. 

Hvordan var din egen vej til håndbold?

Jeg spillede håndbold som dreng, og da jeg var en 12-årig knægt, slæbte min mor mig med som hjælpetræner i Sindal-IF i Nordjylland. Jeg var både spiller og træner, men det blev hurtigt trænervejen i stedet for spillervejen, jeg valgte. Hvis jeg skal være ærlig, var jeg nok ikke god nok som spiller, så det var sjovere som træner – ha-ha!