Prøv avisen

Stabile SF vil markere sig som pakkeløsning

SF-formand Pia Olsen Dyhr mener, at partiet er i en unik position på Christiansborg. I weekenden afholder SF landsmøde i Kolding. Foto: Scanpix/Ida Marie Odgaard/arkiv

Kombinationen af venstrefløjspolitik og villighed til at få indflydelse skal skaffe vælgere, lyder det fra SF's formand op til landsmøde i weekenden.

Krise, regeringsexit i 2014 og en efterfølgende vælgerlussing er trådt i baggrunden til fordel for en vis stabilitet og tro på fremtiden i Socialistisk Folkeparti.

Partiet ligger stadig langt fra fordums styrke, men med et blandingsprodukt bestående af klassisk venstreorienteret politik og forhandlingsvillighed mener man at have fundet vejen frem.

Det er meldingen fra formand Pia Olsen Dyhr op til landsmødet i weekenden.

Her skal SF's delegerede sætte kursen for rød bloks mindste parti frem mod folketingsvalget.

- Socialdemokratiet er meget optaget af at vise, at de er regeringsbærende og indgår kompromisser, som jeg ikke ville indgå, siger Pia Olsen Dyhr.

- Den yderste venstrefløj deltager desværre ikke i særligt mange aftaler eller forlig. Så der er plads til et indflydelsesorienteret venstrefløjsparti, som også er internationalt.

- Det er dér, vi adskiller os fra Enhedslisten. Vi tror på et stærkt Europa.

Men det er ikke problemfrit at finde plads på en venstrefløj, hvor Alternativet har markeret sig med grøn politik, og Enhedslisten står stærkt.

Det mener flere politiske kommentatorer.

- Der er en heftig konkurrence om de grønne stemmer. Der har nok været en vis irritation i SF over, at man i Alternativet er kommet lige lovligt let til det, siger politisk kommentator ved Altinget Erik Holstein.

SF har over det seneste års tid stabiliseret sig i meningsmålingerne på omkring fem procent af stemmerne, haft et pænt kommunalvalg og en mindre medlemsfremgang.

På sigt vil det bare ikke helt være nok, mener politisk journalist ved Weekendavisen Hans Mortensen, der blandt andet har skrevet en bog om SF.

- Det går måske lidt mere stille og roligt, end partiet ønsker sig. Det er som om, det ikke rigtigt rykker for dem, siger han.

At partiet skulle være klemt, er SF-formand Pia Olsen Dyhr dog uenig i. Hun understreger, at partiet arbejder sig fremad.

- Det er jo ikke noget, der kommer gratis. Det er jo noget, der tager tid. Men jeg fornemmer, at folk er ved at få tillid til SF igen, siger hun.

Men kan det ikke blive svært at kommunikere til vælgerne, hvis I markerer jer som pakkeløsning?

- I den her meget poppede tid, gælder det om at være smart i en fart. Men jeg tror, at vælgerne er klogere end som så, siger Pia Olsen Dyhr.

- Der, hvor der er plads til SF, er vores pakke. Vi kan ikke et eller andet på ét politisk område, men vi er både Danmarks grønne parti, vi er optaget af social retfærdighed i forhold til ulighed, tror på en demokratidagsorden og er et EU-positivt parti.

Siden Pia Olsen Dyhr blev formand i 2014, er det lykkedes at få styr på de indre linjer, mener Erik Holstein. Derfor forudsiger han et roligt landsmøde.

- Et af de vigtigste resultater for Pia Olsen Dyhr er, at hun har fået skabt ro i partiet. Der var jo en forfærdelig stemning, da hun overtog.

- Men det lader til at fungere fint i dag med en trepersoners ledelse bestående af Pia Olsen Dyhr, Karsten Hønge og Jacob Mark. Det er ikke et parti, der er i fare for at forvitre på den måde, som det var i 2014, siger han.

/ritzau/