Prøv avisen

Stadig ledige pladser på teologistudiet

Grønkjær er sikker på FCK-avancement Foto: THOMAS ARNBO Nordfoto

Trods stigning i antallet af optagne er der endnu ledige studiepladser på teologi i både Aarhus og København. På religionsvidenskab melder man til gengæld alt optaget

Selvom flere unge end sidste år har søgt ind på teologistudiet i Aarhus og København, tyder netop offentliggjorte tal fra Den Koordinerede Tilmelding på, at der stadig kan være ledige stole i teologis undervisningslokaler ved studiestarten til september.

Det samlede antal ansøgere til teologi steg ellers fra 330 sidste år til 365 i år, men da langtfra alle har teologi som førsteprioritet, er holdene ikke fyldt op, som det ser ud lige nu. 126 er blevet tilbudt optagelse på teologi i København, mens 59 ansøgere har fået brev om, at de er optaget på studiet i Aarhus, men der er stadig plads til flere.

Studieleder og professor ved Det Teologiske Fakultet i København Jesper Tang Nielsen forklarer, at fakultet egentlig har nået sin kapacitet på 120 teologistuderende, men at postkassen endnu er åben for ansøgninger, fordi der altid er nogen, der springer fra inden studiestart:

Ligesom med flyselskaberne har vi altid en overbooking på 20 procent, fordi vi af erfaring ved, at der altid er nogen, der siger nej.

Studielederen glæder sig over, at der i år er 10 procent flere, der har teologi som første prioritet, men mener i øvrigt at man må forvente, at ansøgertallet vil svinge fra år til år. Og selvom folkekirken i disse år mærker et medlemsfald, betyder det ikke nødvendigvis færre studerende på teologi, vurderer han.

Vi har de seneste år optaget flere studerende, som er fremmede for det kirkelige miljø, og som vælger teologi af andre årsager end de kirkelige. Det er studerende, man skal tage sig af på en anden måde. Til gengæld kommer de med nye perspektiver og friske spørgsmål, og det tror jeg er rigtig sundt for studiet, siger Jesper Tang Nielsen.

I Aarhus er lektor og uddannelsesleder på teologi på Aarhus Universitet Peter Lodberg også ganske rolig, selvom der i øjeblikket stadig er mange ledige pladser på teologi. 59 er altså blevet optaget, men universitet har kapacitet til op mod 100 teologistuderende. Og de skal nok komme, tror han.

LÆS OGSÅ: Naser Khader: Jeg vil anbefale folk at studere teologi

Jeg forventer, at vi mod slutningen af august vil have op mod 90-100 unge, der er klar til at begynde på teologistudiet. Rekordmange har i år søgt ind på en videregående uddannelse, og vores erfaring siger, at mange af de ansøgere, der har haft teologi som 3.-4. prioritet, ikke er kommet ind på deres førsteprioriteter, og ender hos os. Det kan man selvfølgelig sige er et lidt negativt grundlag, men faktisk er det ikke nødvendigvis de studerende, der ender med at falde fra, siger Peter Lodberg.

Og selvom han erkender, at han altid håber på flere ansøgere, så mener han godt, at man kan afblæse den krisesnak om teologistudiet, som florerede for år tilbage.

Den bekymring, der har været tidligere for, hvordan udviklingen ville gå med teologi, den er gjort til skamme. Vi kan sagtens uddanne de teologiske kandidater, der skal til for at besætte præsteembedenerne i folkekirken. Så jeg er optimistisk både på teologis og folkekirkens vegne, siger han.

På religionsvidenskab i Aarhus såvel som København kan man til gengæld melde alt optaget. I alt 709 søgte indpå uddannelsen. 138 er kommet ind.

Det overrasker ikke Jørgen Carlsen, idéhistoriker og forstander på Testrup Højskole, at flere søger religionsvidenskab end teologi.

Jeg tror, de fleste unge tænker teologi som en uddannelse til præst. Og desværre bliver folkekirken sat under et stort pres i medierne. Her taler man næsten udelukkende om den med bekymrede miner, og som ung kan man let få det indtryk, at man så bliver en del af en fiasko, og det har ingen lyst til at være. Selvom der ikke burde være grund til at udråbe folkekirken med 79 procent af danskerne som medlemmer til en truet organisation. Det kan forklare, hvorfor færre søger teologi end religionsvidenskab. Man tror simpelten, at vi er på vej væk fra kristendommen.

Optag på teologi og religionsvidenskab

Kilde: Den Koordinerede Tilmelding og Københavns Universitet