Prøv avisen

Stærke bykonger og svage DF'ere prægede valget

Frank Jensen kunne beholde sin borgmesterpost i København, og i flere dele af landet, blandt andet i Aalborg, Aarhus og Odense blev de Socialdemokratiske borgmestre også siddende på posten. Foto: Gregers Tycho/ritzau

Valget var en sejr for Socialdemokratiet, mens Venstre måtte notere tilbagegang og Dansk Folkeparti igen mistede muligheden for kommunalt gennembrud

Bykongerne i landets store byer overlevede i stor stil kommunalvalget. Socialdemokratiet cementerede sin position som landets største kommunalparti i landets 98 kommuner.

Partiet satte sig blandt andet på de største byer, da resultaterne fra tirsdagens kommunalvalg for alvor tikkede ind.

Det blev tidligt onsdag morgen understreget af, at overborgmester Frank Jensen i København med en bred konstituering bevarer sin post, som ellers i meningsmålinger var truet op til valget.

I Aalborg sikrede Socialdemokratiet og borgmester Thomas Kastrup-Larsen sig absolut flertal med 48,7 procent af stemmerne.

I landets næststørste by, Aarhus - et sted hvor man også støber KL-formænd - fortsætter Jacob Bundsgaard (S) sikkert i borgmesterstolen som leder af kommunens klart største parti.

Socialdemokratiet generobrede også Odense, hvor borgmester Peter Rahbæk Juel fik fire mandater flere end ved sidste valg.

I Frederikshavn materialiserede en sand bydronning sig. Den siddende borgmester, Birgit S. Hansen, fik en fremgang på 18,5 procentpoint og et absolut flertal med 18 af 29 mandater i byrådssalen.

Socialdemokratiet fik også absolut flertal i Fredericia, Rødovre og Ishøj.

Venstre fik sit dårligste kommunalvalg i 25 år og må også sige farvel til en række borgmestre.

Det gjaldt dog ikke i Stevns Kommune trods kommunalvalgets største vælgerlussing med en tilbagegang til Venstre på 17,9 procentpoint i forhold til i 2013.

Men selvom S blev det største parti fik Venstres Anette Mortensen opbakning til at blive borgmester takket være støtte fra Dansk Folkeparti.

Også i landets femtestørste kommune Esbjerg bevarede Venstre trods klar tilbagegang borgmesterposten. Jesper Frost Rasmussen afløser Johnny Søtrup, som har siddet et kvart århundrede i borgmesterstolen.

De Konservatives andel af borgmesterposterne blev halveret fra 14 til blot 7. Det lykkedes også på det yderste af neglene at bevare højborgen i Frederiksberg Kommune.

Valget var også en stor skuffelse for Dansk Folkeparti, der dels mister 33 mandater og ikke magtede at omsætte den store landspolitiske opbakning til bare én borgmesterkæde.

End ikke i Guldborgsund Kommune, der var udset som DF's frontzone, lykkedes det René Christensen i sit andet forsøg. Han ønsker derfor ikke igen at kandidere som borgmester.

SF i Lejre gik voldsomt tilbage efter tabet af Mette Touborg. Til gengæld bankede partiet så igennem på Langeland, hvor massiv vælgeropbakning sikrede Tonni Hansen SF's eneste borgmesterpost.

Flere nye partier skulle vise deres værd ved kommunalvalget. Det medieombruste Alternativet levede op til sin målsætning om at vinde 20 mandater, fordelt på 15 kommuner.

Især i København med seks mandater og formentlig en borgmesterpost, mens Aarhus kun gav et enkelt mandat og dermed næppe den ønskede rådmandspost.

Nye Borgerlige satsede også på 20 mandater men fik kun ét i Hillerød.

Heller ikke for Liberal Alliance var kommunalvalget en succeshistorie. Partiets drøm om at gå frem til mindst 49 mandater mod hidtil 33 mandater endte med kun 30 mandater.

/ritzau/

Politisk redaktør Henrik Hoffmann-Hansen analyserer valget