Staten skal ikke bestemme, hvad folk putter i munden

Klaus Kjellerup fra orkestret Danser med drenge mener, det tenderer til fascisme, når staten med sit rygeforbud og sine sundhedskampagner vil kontrollere, hvordan borgerne skal leve

0Det er totalitært, hvis borgerne skal have pligt til at være sunde for statens eller fællesskabets skyld, mener musiker og journalist Klaus Kjellerup. –
0Det er totalitært, hvis borgerne skal have pligt til at være sunde for statens eller fællesskabets skyld, mener musiker og journalist Klaus Kjellerup. –. Foto: Leif Tuxen.

Med en hurtig bevægelse knækker Klaus Kjellerup filteret af sin cigaret og smider det i askebægeret. Han ryger Kings Orange uden tilsætningsstoffer, og brækker filteret af, fordi det smager bedst, siger han. Med en gul lighter får han ild i den tilbageværende del af cigaretten og?suger røgen ind.

De lægger efterhånden mange hindringer i vejen for rygerne. Nu må der højst være et milligram nikotin pr.?cigaret. Det er helt gakkelak, for det betyder, at folk ryger mere for at få nok nikotin.
LÆS OGSÅ: Folk skal i højere grad tage ansvar for egen sundhed
Så ryger de 40 smøger om dagen i stedet for 20 for at få fuld udnyttelse af de gode effekter, nikotinen har, siger han.Den 59-årige journalist og musiker i orkesteret Danser med Drenge bor i Charlottenlund med sin kone og datter, mens deres voksne søn er flyttet hjemmefra. Vi mødes på Vinstue 90 på Gammel Kongevej i København. Vinstuen er ifølge Klaus Kjellerup et af de få ryge-heller, der er tilbage i hovedstaden, efter rygeloven trådte i kraft i 2007. Det dunkle lokale med det røde gulvtæppe lugter da også umiskendeligt af røg. I anledningen af dagens gode vejr sidder vi dog ved bordene udenfor og taler om den voksende moraliseren over sundhed fra statens side, som Klaus Kjellerup mener griber om sig. Personligt kæmper han for folks ret til at gøre, hvad de vil.Jeg kan ikke forstå, at det er så interessant, at vi er nogen, der ryger. Så er det heller ikke værre. I min optik er der mange mennesker, der gør ting, der er mere syge, kigger porno for eksempel, uden at jeg dog vil dømme nogen. I min verden skal folk kunne gøre, hvad de vil, så længe de ikke skader andre. Men sådan arbejder staten ikke, når den laver rygeforbud, for det skader en masse rygere, og det skader også økonomien. Så er der måske 200-300, der holder op med at ryge, og hvad så?

Klaus Kjellerup har røget siden han var 15 år. Dengang var det noget, der foregik i det skjulte, så hans forældre ikke skulle opdage det. I dag mange år senere kæmper han for at beholde sin ret til at ryge, men det bliver sværere og sværere at være offentlig ryger. Kampagner fra blandt andet Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse med fokus på rygningens skadelige virkning betyder, at flere rygere føler sig forvist fra det offentlige rum til deres private hjem, mener han.

Man har skabt et miljø i hele Europa, hvor man moralsk set har dømt både rygere og tobak ude uden egentlig grund. Samfundet bliver splittet op, og det sociale liv forsvinder. Det er ikke noget rart samfund mere. Jeg har ellers altid været en ivrig samfundsstøtte. Men alt det, der foregår med sundhed, vil jeg gerne sige nej tak til. Jeg føler mig efter rygeloven som en slags 2. klasses borger, fordi jeg ikke længere har den naturlige frihed til at efterspørge serveringssteder og virksomheder, der tillader rygning. Der burde være frit valg, så alle kan gøre de ting, de mener øger deres livskvalitet. Staten skal ikke bestemme, understreger han.Da rygeloven trådte i kraft i 2007 etablerede Klaus Kjellerup sammen med de andre musikere Kim Larsen, Thomas Helmig og Johnny Madsen frihedsbandet Den Gule Negl, som en reaktion på udviklingen. Musikerne kæmper for borgernes frihed til at ryge og virksomheds-ejeres frihed til at tillade rygning, hvis de ønsker det, samt for at stoppe skræmmekampagner fra sundheds-?fanatikere, som de kalder det.Jeg mener ikke, det er en god idé at lave kampagner og love, der skal lægge pres på borgene. Den individuelle frihed er ekstremt vigtig, så vi ikke ender med at få diktatur og Sovjet om igen. Det er prøvet. Af samme årsag er jeg indædt modstander af EUs forsøg på at ensrette alle lande i Europa med en fælles lovgivning. Det er helt forrykt. Det er sygt, at staten, EU og FN-organisationen WHO blander sig i folks individuelle valg. De skal ikke blande sig i, hvad folk putter i munden, eller om de ryger.

Der er advarsler på cigaretpakken, der ligger på bordet foran Klaus Kjellerup. På den ene side et billede af en mund med rådne tænder. På den anden side står der rygning er yderst skadelig for dig og dine omgivelser.

Han har svært ved at forstå, hvorfor staten interesserer sig så meget for at advare mod rygning, når det samtidig giver penge i statskassen.Jeg lægger cirka 33 kroner i statskassen hver eneste gang, jeg køber en pakke smøger. Jeg ryger cirka halvanden pakke om dagen og lægger dermed cirka 50 kroner i statskassen. Så om året tjener staten omkring 18.000 kroner på mig alene. Når staten åbenlyst ikke vil have de penge, tænker jeg, at der må være korruption i det, og det er jo demonstreret: Målet er at få rygerne til at erstatte cigaretterne med et medicinalprodukt som nikotintyggegummiet Nicorette. Det koster 78 kroner i dagligt forbrug. Medicinalbranchen bliver dermed vinderne, mens taberne er eksrygerne og statskassen. Det handler slet ikke om sundhed, det handler om penge og magt medicinalbranchens penge og statens magt.På Sundhedsstyrelsens hjemmeside står der, at rygning hvert år medfører 150.000 hospitalsindlæggelser. Klaus Kjelerup kalder tallet en joke.Man glemmer, at der ikke findes nogen videnskabelig metode til at fastslå, om et sygdomstilfælde er forårsaget af rygning. Videnskaben kan altså ikke finde ét tilfælde, mens Sundhedstyrelsen har fundet 150.000 årligt. Det er efterhånden svært at tage Sundhedsstyrelsen alvorligt.En befolkningsundersøgelse analyseinstituttet You Gov har lavet for Kristeligt Dagblad viser desuden, at halvdelen af danskerne mener, at man af hensyn til fællesskabet har pligt til at tage hånd om sin sundhed gennem fornuftig kost og livsstil. Det er Klaus Kjellerup ikke enig i.Det er totalitært, hvis borgene skal have pligt til at være sunde for statens eller fællesskabets skyld. Jeg mener, at man som borger har ?ansvaret for sig selv og sine handlinger, sin familie og sin egen samvittighed. Ikke mere. Folk skal heller ikke tvinges til at leve længere, end de selv vil. For jo tidligere et menneske dør, jo billigere er det for samfundet. Har man arbejdet og betalt sin skat og ikke ligget samfundet til byrde, så er det ud fra et økonomisk synspunkt faktisk bedst, at man dør. Fra folk fylder 80 og opefter, begynder de for alvor at koste samfundet en masse og slæber ofte rundt på en vogn med piller, som de skal spise hver dag. Og det er skatteyderne, der betaler. Det er økonomisk set langt værre.

Han synes, det er direkte umoralsk at bede folk om at lade være med at ryge og drikke eller at opfordre dem til at motionere for ikke at belaste samfundet.

Det er samtidig faktuelt forkert, at rygerne ligger samfundet til last. For det er de sunde og længstlevende, der for alvor koster samfundet penge. Det er vist i undersøgelser overalt i verden. Rygerne er derimod billige, for dem slipper man af med før tid, viser beregningerne.Derfor vil det heller ikke være rimeligt at indføre særskilt brugerbetaling på behandling af livsstilsygdomme, påpeger han.Enten har vi et hundrede procent solidarisk sundhedssystem, eller også må alle selv betale, og så må man kunne forsikre sig. Du kan ikke lave det sådan, at nogle borgere skal betale mere end andre. Ikke med mindre det er deres frie valg. Så er du ude i fascisme. Det duer ikke.Budskaber fra anti-rygekampagner gør ikke indtryk på Klaus Kjellerup.Ej heller snak om lungekræft eller kol.Jeg har det fint og har ikke haft problemer med at ryge. Man kan undertiden få noget hoste om morgenen, når man har røget i 40 år. Det er det eneste, jeg har lagt mærke til. Der kan være større risiko for at få lungekræft, hvis du bor ved jernbanen eller arbejder i visse industrier, end hvis du ryger. Selvfølgelig kan rygning have en dårlig effekt. Det kan alting jo. Det kan også være skadeligt at drikke cola light, dyrke motion eller stå på vandski. Når rygning lige er pillet ud, er det fordi, det irriterer nogen, og fordi medicinalindustrien kan tjene mange penge på produkter som Nicorette.

Statens optagethed af borgernes sundhed tenderer til nazisme, mener Klaus Kjellerup.

Når borgeren i den grad er underlagt staten, gør man staten til Gud. Du bliver forbudt at gøre ting, som staten påstår gør dig syg, men det ?er både umenneskeligt og ugudeligt. Det er virkelig intolerance, som kan ende i Holocaust. Du kan se, hvordan det kører nu. Det startede med, at rygere skulle tage hensyn til ikke-rygere. Så skulle der være røgfrie rum, og nu taler man om, at rygerne skal stoppe helt det fortsætter som en glidebane, der kører mod destruktion. Det er den ugudelige nul-tolerance.Han tror ikke, vi har set det sidste til sundhedsregulativer fra statens side.Jeg tror, det næste bliver forslag om alkoholrestriktioner i det offentlige rum på serveringssteder. En fanatisk afholdsorganisation Alcohol Concern er på march igen i England med økonomisk støtte fra blandt andet medicinalfirmaet Lundbeck, som netop har fået godkendt en ny anti-alkoholpille. Medicinalindustrien er allerede i gang med at arbejde for alkoholrestriktioner efter samme mønster som med rygeloven og Nicorette. Forbud opstår jo ikke af sig selv det er medicinalindustrien, der skubber bagpå.Men ærligt talt jeg synes vi skulle begynde at være lidt mere kristne i vores adfærd overfor vores medmennesker igen. I Kristendommen har vi jo tilgivelsen, men den er der ikke meget af længere. Den er erstattet af forbud og nul-tolerance.Siden Klaus Kjellerup begyndte at ryge for efterhånden mange år siden, er han stoppet flere gange i korte?perioder. Mest hvis han var syg, men lysten til at ryge er altid kommet tilbage. Og ?efter rygeforbuddet trådte i kraft har han ikke overvejet at stoppe med at ryge.Skal jeg gøre noget, skal det være af min egen fri vilje, ikke fordi staten og nogle store medicinalselskaber vil presse mig til det, siger han.