Staten smider gråt guld på gaden

Næsten halvdelen af de fyrede i staten er over 50 år. Ældre Sagen frygter, at tendensen vil smitte af i det private erhvervsliv

De ældste medarbejdere ryger først ud, når staten afskediger. Det dokumenteres af de første 550 varslede fyringer som følge af finansloven.

Halvdelen af de afskedigede er over 50 år, og det er en klar overvægt i forhold til aldersfordelingen blandt alle ansatte i ministerierne. Kun omkring en tredjedel af dem er således over 50 år.

Tallene fremgår af et svar fra finansminister Thor Pedersen (V) til Enhedslistens folketingsmedlem Pernille Falcon.

Signalforvirring omkring de ældre

- Vi synes, det er rigtig ærgerligt og udtryk for signalforvirring, siger konsulent Jens Højgaard fra Ældre Sagen.

- Man siger, at de ældre, »det grå guld«, skal blive på arbejdsmarkedet, og at der bliver stort behov for dem de kommende år. Alligevel fyrer man nu mange ældre i det offentlige, og det hænger simpelthen ikke sammen. Det er et dårligt signal i forhold til det private arbejdsmarked, hvor vi i forvejen har set de samme tendenser, siger Jens Højgaard.

Ifølge Socialforskningsinstituttet er ældre generelt ikke i større fare for at blive afskediget end yngre, men ældre, der mister deres arbejde, har langt sværere ved at få et nyt job.

Kontorchef Carsten Carlsen fra Finansministeriets Personale- og Ledelsespolitiske kontor erkender, at aldersfordelingen ser skæv ud, men mener dog, at den er mindre skæv, end personaleorganisationerne hidtil har sagt. Parterne mødes i dag i en ny projektgruppe, der blandt andet skal kortlægge problemerne ved statens afskedigelser. Det gælder ikke kun en eventuel aldersdiskrimination, men også skævheder i forhold til medarbejdernes køn og bopæl.

Den nemmeste løsning

De enkelte styrelser og ministerier bestemmer selv, hvem der skal fyres, og ifølge Carsten Carlsen er det foregået rimelig fornuftigt. Men måske er der alligevel brug for her og nu at understrege, at man ikke må gå efter en bestemt aldersgruppe.

- Dernæst er der brug for at se på, hvad man kan gøre på lidt længere sigt. Det er mit indtryk, at seniorer ikke i så høj grad som yngre medarbejdere har fået opdateret deres kompetencer, og det er det allervigtigste at gå gjort noget ved det. Det er imidlertid et længere projekt, siger Carsten Carlsen.

Formanden for handels- og kontorpersonalet i staten, Peter Waldorff, beklager ligesom Ældre Sagen den skæve aldersfordeling. Han mener, at de ældre bliver fyret først, »fordi det er den nemme løsning«.

Blandt HK-Stats medlemmer er aldersfordelingen for de fyrede endnu mere skæv end for øvrige personalegrupper.

hoffmann@kristeligt-dagblad.dk