Prøv avisen

Statsminister: Rossens rolle er ikke set før

Martin Rossen (til højre) sidder med i S-regeringens centrale udvalg sammen med blandt andre statsminister Mette Frederiksen og finansminister Nicolai Wammen. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen afviser, at stabschef Martin Rossen kan sammenlignes med en vicestatsminister. Hans rolle i regeringen er uden fortilfælde.

En uge efter regeringsdannelsen afslørede statsminister Mette Frederiksen (S) et tiltag, som ikke er set før på Christiansborg.

Hendes tætteste rådgiver, Martin Rossen, blev udnævnt til stabschef for et nyt politisk sekretariat i Statsministeriet, og derudover blev han medlem af de to magtfulde regeringsudvalg, Koordinationsudvalget og Økonomiudvalget.

Det er i udvalgene, at ministre og embedsmænd drøfter alle de store beslutninger, regeringen skal tage.

Men Martin Rossen er hverken minister eller embedsmand og er som særlig rådgiver ikke underlagt parlamentarisk ansvar.

Både politiske venner og fjender har kritiseret, at Martin Rossen er placeret centralt - ikke bare i Statsministeriet, men i hele regeringen. Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti har kaldt Mette Frederiksen i samråd om sagen.

Folketinget jurister har dog ikke fundet nogle juridiske problemer, men skeptikerne har peget på, at Martin Rossen er en af de mest magtfulde skikkelser i dansk politik, men uden at være valgt af folket.

Blandt andre har Radikale Venstres præsidiemedlem, Jens Rohde, villet vide, om Danmark de facto har fået en ny vicestatsminister.

Det afviser Mette Frederiksen, som hidtil har udtalt sig ganske lidt om sin rådgivers nye rolle.

- Martin er ikke en vicestatsminister. Og havde jeg ønsket en vicestatsminister, så havde jeg udpeget sådan en. Så det er han ikke, siger Mette Frederiksen, som dog anerkender de kritiske spørgsmål.

- Jeg mener, det er en legitim diskussion, og jeg forstår godt, at Folketinget interesserer sig for det. Jeg har ikke på noget tidspunkt sagt, at der er tale om en vicestatsminister, siger Mette Frederiksen.

Hun fortæller, at de nye tiltag er til for at styrke regeringens politiske arbejde.

- Min påstand er, at hastigheden og kompleksiteten og de almindelige driftsopgaver er taget til i omfang. Og det rum, vi har, til det egentlige udviklingsarbejde er blevet mindre, siger hun.

I et svar til Folketinget fra 2. september skriver Mette Frederiksen, at Martin Rossen indgår i Koordinationsudvalget og Økonomiudvalget "på lige fod" med de ministre, der sidder i dem.

Men det er udelukkende i drøftelser, han indgår på lige fod, pointerer hun.

- Når der træffes beslutninger på et givent område, så er det ministeren, siger hun.

Spørgsmål: Det er ikke umiddelbart noget, vi har set tidligere, at en rådgiver indtræder i Koordinations- og Økonomiudvalget. Kan du nævne tilfælde, hvor man har set det?

- Det, jeg laver her, er jo nyt: At have en egentlig udviklingsafdeling i Statsministeriet, som skal sørge for, at tingene også bliver forankret her, fordi det er mig, der har det overordnede økonomiske og politiske ansvar.

- Traditionelt har Statsministeriet jo spillet en mindre markant rolle i en række sammenhænge. Og det kommer jeg til at lave om.

Folketingets Præsidium, der er den øverste ledelse, har onsdag drøftet den rolle, Martin Rossen har fået.

Der kommer dog ikke en officiel udtalelse om drøftelserne, lyder det fra præsidiets pressetjeneste, da præsidiet "ikke har beslutningskompetencer" i forhold til emnet.

/ritzau/