Statsministeren vækker undren med udtalelse om abort

Statsminister Mette Frederiksen (S) mener ikke, at der er plads til nuancer i abortdebatten. Men selvfølgelig kan det diskuteres, hvordan antallet kan nedbringes, lyder kritik fra flere partier

Et længere opslag, som statsminister Mette Frederiksen (S) delte på sociale medier om abort, vækker undren og harme hos flere partier.
Et længere opslag, som statsminister Mette Frederiksen (S) delte på sociale medier om abort, vækker undren og harme hos flere partier. . Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix.

Der er ingen plads til nuancer i spørgsmålet om abort.

Ordene er statsminister Mette Frederiksens (S). Hun meldte sig i søndags på banen i abortdebatten med et længere opslag, som blev delt på de sociale medier Facebook og Instagram.

”Selvom jeg i mange andre spørgsmål er meget opmærksom på nuancer og dilemmaer, så har jeg det anderledes med abortspørgsmålet. Enten er vi for. Eller også er vi imod. Der er ikke en mellemvej,” skriver statsministeren.

Abortspørgsmålet har på det seneste tiltrukket sig opmærksomhed med både Enhedslistens forslag om at tilbyde polske kvinder gratis abort i Danmark og Kristendemokraternes offentliggørelse af partiets 2030-plan, der fulgte folketingsmedlemmet Jens Rohdes medlemsskab af partiet. I planen fremgår det, at nok ønsker partiet at nedbringe antallet af aborter, men de ”vil ikke kompromittere eller begrænse kvindens ret hertil”.

Det er der heller ikke andre partier i Folketinget, der vil, og Mette Frederiksens opslag undrer da også Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt.

”Jeg studsede noget over statsministerens formulering. Selvfølgelig er der plads til nuancer i abortdebatten,” siger hun.

Liselott Blixt slår fast, at Dansk Folkeparti ikke er modstander af den nuværende abortlovgivning, men hun holder samtidig på, at abort selvfølgelig kan diskuteres.

”Man skal åbenbart være enten for eller imod. Men der må altså kunne være plads til at lægge sig der, hvor vi lægger os, og hvor Kristendemokraterne lægger sig. Hvor man anerkender, at vi har en abortlov, men samtidig forsøger at nedbringe det årlige antal,” siger hun.

Liselott Blixt påpeger, at hun på ingen måde ønsker en tilbagevenden til et forbud mod aborter, hvor de sandsynligvis alligevel ville blive foretaget i dølgsmål på køkkenborde.

”Men derfor kan vi vel godt diskutere, om man for eksempel kunne give nogle flere kvinder tilbuddet om at føde barnet og derefter bortadoptere det med samtykke.”

Heller ikke De Konservative ønsker at pille ved den nuværende abortlovgivning, men partiets sundhedsordfører, Per Larsen, er uenig med statsministeren i, at det er en debat uden nuancer.

”Selvfølgelig hører en fordomsfri samtale om abort sig til i et samfund, og den kan man også have uden at ville begrænse kvinders rettigheder. Vi har en forpligtelse til at forsøge at sikre, at der ikke finder aborter sted, som er blevet besluttet på et uoplyst grundlag. Vi ved, at der er nogle, som fortryder, og hvor det muligvis kunne være undgået med mere rådgivning,” siger han.

Margrete Auken, som er medlem af Europa-Parlamentet for Socialistisk Folkeparti, er enig med statsministeren i, at der ikke plads til nuancer i forhold til, om aborten skal være fri. Men aborter skal kunne diskuteres.

”Det kan vi for min skyld sagtens, så længe det ikke er med henblik på at lave loven om. Jeg bryder mig personligt ikke om aborter – jeg synes, det er en slap løsning – men jeg går ind for retten til at få dem,” siger hun.

Forfatter Vibeke Vasbo var aktiv i rødstrømpebevægelsen og stod i begyndelsen af 1970’erne som en af de forreste i kampen for den frie abort. Hun tager også gerne en diskussion om, hvordan antallet af aborter eventuelt kan sænkes.

”For der er ingen, som går ind for abort. Alle er imod og bliver kede af det, men nogle gange er det desværre nødvendigt. Der er ikke plads til nuancer i spørgsmålet om, hvorvidt kvinder har ret til at få dem. Jeg lytter dog meget gerne til forslag om, hvordan antallet kan nedbringes. Oplysning er altid godt, og det har vi måske for lidt af,” siger hun.

Nye Borgerliges sundhedsordfører, Lars Boje Mathiesen, kalder statsministerens abort-opslag og den forudgående Twitter-debat, hvor flere feminister var efter Jens Rohde på det sociale medie, for ”klassisk Christiansborg-fnidder”.

”Det lugter allermest af, at der kommer et nyt parti i Folketinget, der lige skal ned med nakken på et punkt, hvor de tror, at de har set en svaghed. Om selve indholdet af statsministerens opslag kan man sige, at det selvfølgelig er sundt for et samfund, at etiske spørgsmål kan debatteres frit,” siger han og fastslår, at heller ikke Nye Borgerlige har planer om at ville ændre på den nuværende abortlovgivning.