Statsministeren: Danskere skal have mere uddannelse

Fremtiden tegner lys, men danskerne skal uddannes mere, siger Løkke efter møde om fremtidens arbejdsmarked.

- Vi skal skabe stærkere danskere. For alle skal med.

Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der lægger op til, at uddannelse skal fylde mere i danskernes arbejdsliv.

Udmeldingen kommer efter et møde på Marienborg mandag med deltagelse af en lang række virksomhedsledere, eksperter og fagforeningsfolk.

Her gav flere oplægsholdere et indblik i de voldsomme ændringer, som ny teknologi vil betyde for mange danskeres job.

- Vi fik tegnet en fremtid, som måske virker lidt urealistisk, men som nok skal komme. Med biler, der kører af sig selv. Hvor stiller det alle de mennesker, som nu er i transportsektoren? Hvad skal der blive af dem, spørger Lars Løkke Rasmussen.

Han ser dog lyst på mulighederne, selv om nogle danskere må se deres job forsvinde. Nye muligheder vil nemlig opstå.

- Først og fremmest viser menneskehedens erfaring fra opfindelsen af hjulet til i dag, at selv om vi har opfundet ny teknologi, er der blevet mere og mere arbejde.

- Jeg har selv besøgt virksomheder på det seneste, som er begyndt at sætte robotter ind i produktionen. Nu har de flere ansatte, end de havde for få år siden, siger statsministeren.

Han ser samtidig robotter i produktionen som en vej til at sikre produktionsjob, som måske ellers ville være flyttet til Kina, hvor lønnen er lavere.

- Der er ikke tvivl om, at der er arbejdspladser, der forsvinder. Men der opstår nye. Det er noget af det, vi skal kigge på.

- Hvordan sikrer vi os så - hvis man har en uddannelse og nogle erfaringer, som matcher et af de job, der forsvinder - at man kommer over til et af de job, der opstår, siger Løkke.

Han varmer med mødet op til kommende trepartsforhandlinger, som vil uddannelse som fokus.

Løkke lægger op til, at der skal afsættes flere penge til området. Regeringen har allerede fremlagt bud på, hvor de skal komme fra, siger Løkke:

- Vi ønsker at tilvejebringe ekstra ressourcer til at øge danskernes kompetencer.

- Det er derfor, vi præsenterer en SU-reform og tager pengene derfra og investerer i en kompetencepulje, siger han.

Han afviser, at regeringen går imod den linje ved at stoppe muligheden for at tage to videregående uddannelser på samme eller lavere niveau på statens regning.

- Det er et udtryk for, at vi ønsker at placere de ekstra penge, hvor de rækker længst, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han mener, at der i stedet skal bruges penge på efter- og videreuddannelse i løbet af arbejdslivet.

- Det med, at man får en uddannelse og så klarer sig med den resten af livet, hører nok fortiden til, siger Lars Løkke Rasmussen.