Statsministeren og støttepartierne strides om klimakampens fortælling

Mette Frederiksen (S) brugte sin åbningstale til at placere sig selv i den grønne omstillings frontlinje. Støttepartierne er glade, men forudser mange nye konfrontationer med regeringen

Mette Frederiksen på vej til talerstolen under Folketingets åbning i går. Statsministerens åbningstale tog udgangspunkt i klimapolitikken.
Mette Frederiksen på vej til talerstolen under Folketingets åbning i går. Statsministerens åbningstale tog udgangspunkt i klimapolitikken. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Måske var det en slags forvarsel om dagens videre begivenheder, da en horde af unge sortklædte klimademonstranter i går morges trodsede den silende regn og indtog Christiansborgs Slotsplads med slagsange og trommer i anledning af Folketingets åbning. Statsminister Mette Frederiksen indledte nemlig lige på og hårdt med netop klimaet, da hun indtog talerstolen.

”Forestil jer en fremtid i Danmark, hvor luften er helt ren. Følelsen af at trække vejret dybt og trygt. Byer med grønne arealer. Haver på tagene. Slyngplanter op ad facaderne,” lød det lige dele malerisk og drømmende fra statsministeren, der sluttede tankeeksperimentet med et retorisk spørgsmål:

”Lyder det vildt? Måske lidt. Men vi er i gang.”

”Danmark har et af verdens mest ambitiøse klimamål. På bare to år er vi nået næsten halvdelen af vejen. Men med FN’s seneste rapport står det brutalt klart: Vi skal gøre endnu mere. Konkret handling allerede i år. Til næste år. Året efter”, fortsatte hun.

Det er ikke nogen nyhed, at Mette Frederiksen taler varmt om den grønne omstilling. Den nye er, at klimaet nu tilsyneladende skal stå allerforrest i hendes og Socialdemokratiets politiske udstillingsvindue, der i hendes formandsperiode primært har bugnet af slagvarer som bedre velfærd, en stram udlændingepolitik, Arnes pension og et Danmark i bedre balance. Mette Frederiksen har indtil videre forklaret sig med, at kampen for klimaet ikke må trumfe hensynet til velfærd og arbejdspladser.

Men nu ser det ud til, at den socialdemokratiske regering forsøger at moderere fortællingen. I kølvandet på den nye nedslående rapport fra FN’s Klimapanel, IPCC, erklærede klimaminister Dan Jørgensen (S) den såkaldte hockeystav, hvis form har tjent som model for kurven for klimareduktioner, for både ”knækket og smidt på bålet”, og i slutningen af september præsenterede regeringen så en ny grøn køreplan, der viser vejen til en 70-procents CO2-redktion i 2030. Den nye klimaaftale, der skal nedbringe udledningen af drivhusgasser i landbruget, er det nyeste eksempel.

Ikke nok med taler og drømme

Regeringens støttepartier glæder sig samstemmende over statsministerens skærpede klimafokus, om end det er kommet efter det, de opfatter som et hårdt og vedvarende politisk pres. De påpeger, at klimaloven og målet om en 70-procents CO2-reduktion i 2030 ingenlunde var en blomst, der var groet i den socialdemokratiske have.

”Jeg ser det mere som et løfte om fremtiden, end en evaluering af fortiden”, siger De Radikales næstformand Martin Lidegaard.

”Statsministeren har selv sagt, at vi andre er gået for langt på det grønne. Det er en kendt sag, ligesom vi har været utilfredse med hastigheden. Jeg har savnet, at statsministeren personligt har ville gå foran på det her felt. Men jeg glæder mig helt oprigtigt over den nye retorik, for ellers ville jeg være et skarn. Men nu skal hun levere, og det vil vi selvfølgelig holde hende fast på. Vi kommer til at lægge nogle meget konkrete forslag frem, både med højere klimaambitioner og vejen til at nå dem.”

SF’s formand Pia Olsen Dyhr finder det også positivt, at ”statsministeren pludselig taler så meget om klimaet.”

”Men jeg ved godt, hvem der sidder ved forhandlingsbordet og sikrer de reelle grønne initiativer,” siger hun og påpeger, ”at det ikke er nok at tale og drømme om, hvordan Danmark skal være i fremtiden.”

”Vi skal også levere på det og tage de nye skridt. Alle aftaler skal genbesøges, og der skal skrues op for målsætningerne.”

Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen har ikke haft mulighed for at medvirke i denne artikel. Men i søndagens udgave af Politikken lagde hun ikke fingre imellem.

”Vi slås hver eneste dag med regeringen for at bringe mere tempo ind på klimaområdet og få reelle reduktioner i stedet for vidtløftige drømme om teknologiske fix. Vores tålmodighed er for længst brugt op. Derfor slår det gnister mellem os og regeringen.”

Venstre vil have markedet med

På den anden side af folketingssalens midte er man heller ikke imponeret over Mette Frederiksens forsøg på at stille sig selv helt frem i klimakampens frontlinje. Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, siger, at hans klimapolitik er ”mere ambitiøs end regeringens.”

”Mette Frederiksen har sagt, at hun er rød, før hun er grøn. Men rent farveteknisk kan man ikke lave farven grøn uden blå. Og det kan man heller ikke i virkelighedens verden. Hvis vi skal undgå demonstrationer og gule veste, så skal vi have en markedsbaseret grøn omstilling og insistere på, at vi ikke må få mindre velfærd og færre muligheder.”

Udenfor på Slotspladsen står Kolja Dahlin, der aktiv i Den Grønne Studenterbevægelse.

”Vi ser ikke Mette Frederiksen som en forsvarer for klimaet. Vi ser hende som fodslæbende og som én, der skal tvinges til selv den mindste indrømmelse,” siger han.

Leder side 9