Prøv avisen

Stenalderdrama oprulles på Moesgaard

Man skal til Bolzano i Norditalien for at besøge den ægte vare, men på Moesgaard Museum kan man alligevel komme helt tæt på den velbevarede stenaldermand. – Foto: Polfoto.

I 1991 blev den 5000 år gamle Ötzi fundet i gletscheris i Alperne. Nu kan gæster på Moesgaard Museum se udstilling om stenaldermanden

Da Ötzi om morgenen tog tøj på og pakkede sine ting, vidste han, at han skulle op i bjergene. Det var en junidag og ikke nødvendigt med jakke, skindsko, benvarmere og kappe, men Ötzi tog det på alligevel. Til sidst trykkede han bjørneskindshuen godt ned på hovedet og tog kobberøksen i hånden. Da han gik fra landsbyen, vidste han ikke, at det ville blive hans sidste dag, men blot at han skulle op i Alperne.

Ötzi levede for over 5000 år siden, og nu har Moesgaard Museum ved Århus lavet en udstilling om ham. Ötzi selv bor på det arkæologiske museum i Bolzano i Nord-italien, men besøgende kan alligevel hilse på ham gennem et webkamera. Udstillingen kan fortælle meget om Ötzis liv, for stenaldermanden og hans ting er usædvanligt velbevarede. Man ved for eksempel, at han havde blå øjne, var 45 år og havde tatoveringer flere steder på kroppen.

Ötzis sidste måltid indtog han, 12 timer før han døde. Det bestod af brød, kronhjort og forskellige slags bær og ærter. Derudover fik han pollen ned i mavesækken, og ud fra det kan forskerne fastslå Ötzis rute op gennem Alperne. Han gik op og ned, og han har flere tegn på fysisk stress, som leder forskerne til at tro, at han var på flugt. Blandt andet et sår fra en kniv på højre hånd vidner om en mand i problemer.

Ötzi fandt da heller ikke en naturlig død, men blev skudt ned bagfra i 3210 meters højde. Pilen ramte lige i den store pulsåre, der sender blod ud i armen. Derefter levede han ikke længe, men faldt, slog hovedet mod noget hårdt og lå så der i flere tusinde år. Dækket af sne frøs Ötzis krop til og blev derfor bevaret så godt. Først i 1991 blev han fundet af et tysk ægtepar, som tilfældigt stødte på den indtørrede krop, da de stod på ski i Alperne. Et rent lykketræf, kalder museumsinspektør fra Moesgaard Museum Martin Brandt Djupdræt fundet af Ötzi.

Det er et fantastisk fund, fordi han er så enormt velbevaret. Han er fuldstændig unik, for vi har ikke andre fund, der giver et så præcist billede af et levet liv som Ötzi, siger Martin Brandt Djupdræt.

På Moesgaard Museum har de placeret udstillingen om Ötzi ved siden af Grauballemanden. De to herrer er blandt de mest undersøgte stenaldermennesker i verden, og lægevidenskaben kan fortælle meget detaljeret om dem. Udstillingen på Moesgaard Museum er, ifølge Martin Brandt Djupdræt, en basalt god historie, som vi kan lære meget af.

Vi kan komme helt tæt på livet, som det var for 5000 år siden, og det er virkelig spændende, hvad Ötzi kan fortælle os.

barslev@kristeligt-dagblad.dk