Prøv avisen

Per Stig Møller på vanskelig Durban 2-opgave

Ifølge Per Stig Møller er det afgørende for Durban 2-konferencen, at man hurtigt får fjernet de islamiske landes aftryk i slutdokumentet. - Foto: Rune Evensen

Nordiske udenrigsministre vil vriste afrikanske lande ud af islamisk favntag før racismekonference

På Marienlyst Hotel og Casino ved Helsingør kæmper udenrigsminister Per Stig Møller (K) i disse dage. Overordnet set kæmper han for, at FN's racismekonference Durban 2 ikke ender med et slutdokument, der fordømmer Israel som racistisk og kræver et forbud mod krænkelser af religiøse følelser.

Konkret kæmper han for at få ti udenrigsministre fra lande i det sydlige Afrika til at gå aktivt imod Den islamiske konference-organisation, OIC, der er den muslimske verdens hovedorganisation.

Organisationen vil have gennemtrumfet de fordømmelser og forbud, som indtil videre har fået Israel, Canada og med 99 procents sandsynlighed USA til at boykotte Durban 2.

På forhånd vurderer direktør Stig Jensen fra Center for Afrikanske Studier på Københavns Universitet, at slaget er tabt for Per Stig Møller.

Det er meget problematisk at forsøge at drive en kile ind mellem de afrikanske lande. De holder pr. definition sammen, og forsøg på at komme imellem dem bliver set som vestlig imperialisme, siger Stig Jensen.

Den stærke panafrikanske loyalitetsfølelse betyder efter Stig Jensens vurdering, at de sydafrikanske lande ikke nødvendigvis støtter OIC-landenes ønske om forbud mod krænkelse af religiøse følelser, men at de i hvert fald ikke går ikke imod den og slet ikke nu, hvor Libyens leder, oberst Moammar Gaddafi leder Den Afrikanske Union, AU.

Peter Lodberg, lektor i teologi ved Aarhus Universitet og tidligere formand for Folkekirkens Nødhjælp, vurderer, at det bliver svært, men ikke umuligt for Per Stig Møller og de nordiske udenrigsministre at hive de afrikanske lande ud af OIC's favn.

Afrika skal ikke ses som en stor blok. Der er meget stor økonomisk interesse hos mange lande for at holde sig tæt på EU. Samtidig er der så meget bevægelse i retning af demokrati, at der er en reel chance for Per Stig Møller, siger Peter Lodberg og tilføjer:

Hos mange af de sydlige afrikanske lande er der stor bekymring over islams fremgang. Mange afrikanske lande frygter at blive arnesteder for religiøse konflikter.

Ifølge Per Stig Møller er det afgørende for Durban 2-konferencen, at man hurtigt får fjernet de islamiske landes aftryk i slutdokumentet.

Oppositionen mener dog, at forberedelserne til konferencen skal fortsætte, uanset om de nordiske lande får en alliance med de sydafrikanske lande eller ej.

Det er udtryk for svaghed, hvis vi løber skrigende bort nu, siger Socialdemokraternes udenrigsordfører, Jeppe Kofod.

Ligesom SF's ordfører, Steen Gade, bakker han op om regeringens forsøg på at danne en alliance på tværs af nord-syd-skellet. Begge ordførere mener, at regeringen er kommet for sent i gang med arbejdet. Om en eventuel boykot af Durban 2-konferencen i Geneve til april, siger Steen Gade:

Det kan være, det bliver nødvendigt, men det skal være den absolut sidste udvej. Vi må arbejde videre, så længe det overhovedet kan lade sig gøre.

hoffmann@kristeligt-dagblad.dk

beck@kristeligt-dagblad.dk

Sagen kort:FN's racismekonference, den såkaldte Durban 2, holdes i Durban 20.-24. april 2009. Lande som Libyen, Syrien og Iran er med i forberedelseskomiteen og lægger op til et slutdokument, der fordømmer Israel som racistisk og kræver et globalt forbud mod krænkelse af religiøse følelser. Israel, Canada og formentlig USA boykotter. England, Holland og andre europæiske lande truer med at gøre det samme.