Stilhed er blevet en luksusvare

Samfundet er i dag så støjende, at vi gerne betaler for at få mere stilhed

"Kommer hjernen ikke af med alle de stimuli, den får, spænder den op. Ligesom en muskel, der aldrig slapper af," siger Kjeld Fredens, der er tidligere hjerneforsker ved Aarhus Universitet og forfatter til flere bøger om hjernen. Det er en forklaring på, at danskerne søger stilheden (Arkivfoto: Esrum Sø)
"Kommer hjernen ikke af med alle de stimuli, den får, spænder den op. Ligesom en muskel, der aldrig slapper af," siger Kjeld Fredens, der er tidligere hjerneforsker ved Aarhus Universitet og forfatter til flere bøger om hjernen. Det er en forklaring på, at danskerne søger stilheden (Arkivfoto: Esrum Sø). Foto: Anders Tvevad Denmark.

De seneste fire år har den meget støjsvage støvsuger UltraSilencer været en af Electrolux bedst sælgende støvsugere. Og det er ikke uden grund. Med et lydniveau på 68 decibel en normal samtale ligger på 60 decibel er støvsugeren angiveligt så stille, at man kan støvsuge, når børnene sover.

Støvsugerens popularitet er blot et af mange eksempler på, at stilhed i dag er kommet i høj kurs.

LÆS OGSÅ: Vi savner stilheden

Der er større fokus på lydniveau i produkter end tidligere. Særligt inden for støvsugere, opvaske- og vaskemaskiner viser vores forbrugerundersøgelser, at lydniveauet er blandt de vigtigste købskriterier, siger Elisabeth Klitten, marketingchef hos Electrolux Danmark.

Men fravær af støj er også vigtigt på mange andre områder, viser en rundspørge, Kristeligt Dagblad har foretaget. DSB har udvidet antallet af pladser i stillezonen, og hos MidtTrafik tilbyder man nu stillezoner i nogle af sine busser. Når danskere skal på charterferie, foretrækker flere børnefrie ferier med fred og ro, ligesom temature med vandring i fredfyldt natur bliver stadig mere efterspurgte.

Stilhed er blevet en luksusvare, forklarer Ansa Lønstrup, lektor på Aarhus Universitet og forsker i lydkultur.

Det er et forventningspres fra forbrugerne, men det hænger også sammen med, at kvalitetsprodukter i dag ikke kun fokuserer på design, men også lydniveau. Støjsvage maskiner er blevet en livskvalitet, siger hun.

Og mens man nemmere kan slukke for mange andre følgevirkninger af det moderne samfund, eksempelvis alle de visuelle indtryk i form af reklamer, billeder og tv-udsendelser, er det mere vanskeligt at lukke for lyden, påpeger læge Kjeld Fredens, der er tidligere hjerneforsker ved Aarhus Universitet og forfatter til flere bøger om hjernen.

Kommer hjernen ikke af med alle de stimuli, den får, spænder den op. Ligesom en muskel, der aldrig slapper af, siger han.

LÆS OGSÅ: Stilhed er mere end fravær af larm

Det kan i sidste ende være med til at give os stress, fordi hjernen konstant bliver overlæsset med larmende indtryk, men sjældent får mulighed for at slappe af og få ro.

Religionspsykolog Peter la Cour, der er ansat på Tværfagligt Smertecenter på Rigshospitalet, er enig:

Fysiologisk hænger det sådan sammen, at konstant larm fører til stress, fordi kroppen ikke kan håndtere det. Det er interessant, at vi tilsyneladende eftertragter et mere eftertænksomt liv, for stilhed og eftertænksomhed hører tæt sammen. Det er i stilheden, at vi mærker efter og finder os selv. I enhver religion er stilheden også det sted, hvor der er plads til refleksion, og hvor Gud er nærmest. Det beskrives meget godt i en historie fra Det Gamle Testamente, hvor profeten Elias søger Gud i stormen og uvejret, men først finder Gud i den sagte susen.

LIV&SJÆL side 11 og 12