Støjberg genantænder Muhammed-debat

Som reaktion på museumsudstilling om blasfemi har integrationsminister Inger Støjberg (V) lagt Muhammed-tegning på Facebook, hvilket skaber debat både herhjemme og i udlandet. Ministeren skal være påpasselig, mener udenrigspolitisk ekspert

Ifølge Inger Støjberg handler det om ikke at lade sig knægte. ”Det her er ikke en kamp, islamisterne skal vinde, og det er ikke en kamp, islamisterne kommer til at vinde.”
Ifølge Inger Støjberg handler det om ikke at lade sig knægte. ”Det her er ikke en kamp, islamisterne skal vinde, og det er ikke en kamp, islamisterne kommer til at vinde.”. Foto: Jens Dresling/ritzau.

Selvom det er 12 år siden, at Muhammed-tegningerne blev trykt i Morgenavisen Jyllands-Posten, er de stadig et af de helt store diskussions-emner, når debatten går på ytringsfrihed og censur. Nu har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) igen tændt gnister i den debat med et billede på Facebook af sin iPad, hvor den nok mest omstridte tegning med Muhammed afbilledet med en bombe i sin turban figurerer som baggrundsskærm.

Tegningerne har været med til at lægge et fundament for ligestilling samt religions- og ytringsfrihed i Danmark og er derfor vigtige at vise, mener hun.

”Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg har haft den her baggrundsskærm i lang tid, og det er blandt andet også fremgået i en debat i BT. Derfor er det jo underligt, når man beskriver det, hvis man så ikke også kan vise det, og viser man ikke de her tegninger i den forbindelse, så er det jo det samme som at trække følehornene tilbage i forhold til islamisterne,” siger Inger Støjberg.

Selvom Inger Støjberg er stolt af tegningerne, er det dog ikke tilfældet for landets statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Til dagbladet Politiken oplyser statsministeren, at han ikke er stolt over Muhammed-tegningerne og ikke har dem på sin baggrundsskærm, og oppositionens statsministerkandidat Mette Frederiksen (S) langer over for Ritzau ud efter Inger Støjberg og siger, at opslaget handler mere om integrationsministeren end om reel politik.

Delte meninger bliver ligeledes tilkendegivet på Facebook, hvor næsten 130.000 personer følger udlændinge- og integrationsministeren, og internationalt er historien blevet publiceret af nyhedsbureauet Reuters og går verden rundt.

Når Inger Støjberggår ud med så markant et budskab i et Europa under sikkerhedspolitisk pres, skal hun derfor være påpasselig, mener Hans Mouritzen, der er seniorforsker i udenrigspolitik hos Dansk Institut for Internationale Studier.

”Det er en signalpolitik, der virker som en demonstration for demonstrationens skyld. Som medlem af regeringen og minister skal hun jo tænke på, at hun ikke kun er modig på egne vegne, hun er modig på vegne af hele den danske befolkning, og det vil jeg da håbe, at hun har gennemtænkt,” siger Hans Mouritzen.

Billedet er blevet lagt op, efter at Skovgaard Museet i Viborg i forbindelse med en udstilling om blasfemi helt har fravalgt at vise Muhammed-tegningerne. Adspurgt om fravalget blandt andet skyldes frygten for voldelige reaktioner, sagde museumsleder Anne-Mette Villumsen følgende til Kristeligt Dagblad i fredags:

”Ja, det er det også hos os. Vi er en lille organisation, der ikke har mulighed for at klæde vores frontpersonale på til at håndtere en terrorrisiko,” lød det fra museumslederen.

Men ifølge udlændinge- og integrationsministeren skal man heller ikke på kunstudstillinger lade sig kue af frygten for islamister og trusler.

”Vi har et jødisk museum, der er bevogtet hver eneste dag. Skulle vi så også lukke det jødiske museum af hensyn til islamister? Det mener jeg bestemt ikke, vi skal,” siger Inger Støjberg.

Efter tegningernes offentliggørelse i 2005 brændte folkemasser i mellemøstlige lande det danske flag, et økseattentat blev forsøgt begået mod tegner Kurt Wester- gaard, og Morgenavisen Jyllands-Posten har måttet forskanse sig heftigt. Når Inger Støjberg alligevel lægger profet-billedet op, handler det om den politiske kurs, mener Hans Mouritzen.

”De fleste mennesker ville nok prioritere sikkerheden i den sammenhæng, men der er tale om et politisk valg for at vise, at man prioriterer bestemte værdier,” siger Hans Mouritzen.

Ifølge Inger Støjberg handler det om ikke at lade sig knægte.

”Det her er ikke en kamp, islamisterne skal vinde, og det er ikke en kamp, islamisterne kommer til at vinde.”