Støjberg spiller højt spil mod embedsmænd

Integrationsminister Inger Støjberg (V) måtte i går indrømme, at der var blevet administreret ulovligt, da unge asylpar blev skilt på asylcentre. Men det blev der også under Mette Frederiksen (S), lød det, og dermed kom hun indirekte til at lægge sig ud med embedsmænd, kommuner og Dansk Røde Kors. Det er risikabelt for Inger Støjberg

Inger Støjberg under samrådet i går i udlændinge- og integrationsudvalget på Christiansborg. –
Inger Støjberg under samrådet i går i udlændinge- og integrationsudvalget på Christiansborg. – . Foto: Jens Dresling/ritzau.

Der blev administreret ulovligt på landets asylcentre fra den 10. februar til den 28. april 2016.

Det erkendte udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) på et mere end to timer langt samråd i Folketinget i går om hendes instruks om, at mindreårige asylpar ikke skulle have lov til at bo sammen på centrene.

Den nyerkendte ulovlighed bestod i, at parrene ikke var blevet hørt, før de blev skilt ad, men ifølge ministeren var det ikke noget nyt. Sådan var det også, da Mette Frederiksen (S) havde ansvaret for område, lød det fra Inger Støjberg, der dermed brugte det gamle mundheld om, at det bedste forsvar er et angreb.

Hun blev igen og igen spurgt, om hun ikke i de to en halv måned fra 10. februar, til hendes instruks blev ændret, blev gjort opmærksom på, at det var ulovligt at skille par uden en individuel vurdering. Både Dansk Røde Kors og Institut for Menneskerettigheder havde skrevet til hende og ministeriet og advaret om, at det var i strid med internationale konventioner og dansk lov.

Samme spørgsmål var fremme ved det første samråd om sagen for tre uger siden, som varede fem timer, og hvor Inger Støjberg forklarede, at der slet ikke var udsendt en instruks om at skille par. Der var kun udsendt hendes pressemeddelelse om sagen, hvoraf det ikke fremgik, at myndighederne stadig skulle vurdere hver enkelt pars situation individuelt. Pressemeddelelsen kom i praksis til at fungere som en instruks, og det har tidligere ført til kritik fra Folketingets Ombudsmand.

Som Enhedslistens ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, opsummerede det ved afslutningen af samrådet i går, står det nu klart, at ministerens instruks var ulovlig, administrationen var ulovlig, og at det var svært at tro på, at ministeren slet intet havde hørt om de advarsler mod ulovligheder, som Institut for Menneskerettigheder og Dansk Røde Kors havde sendt frem.

Slet ikke når forslaget om generelt at forbyde mindreårige par at bo sammen i asylcentre også havde været drøftet højlydt blandt ministeriets embedsmænd, og formentlig også var blevet vendt med Justitsministeriets eksperter.

Samrådet blev afsluttet med et løfte om, at der nu vil blive et tredje samråd, hvor Støjberg skal svare på spørgsmål om sine angivelige løgne over for Folketinget.

Det er med andre ord en meget voldsom ministerstorm, oppositionen har sat i gang. Parlamentarisk er situationen, at så længe Dansk Folkeparti og de øvrige regeringspartier bakker hende op, sidder hun fortsat sikkert i sin stol. Allerhøjst risikerer hun en såkaldt næse.

Alligevel må man konkludere efter samrådet i går, at isen under hende er blevet tyndere. Dansk Folkeparti er på ingen måde tilfreds med, at der er kommet skiftende forklaringer, og politisk er partiet heller ikke tilfreds med, at der i dag faktisk er asylpar med mindreårige ægtefæller, som får lov at bo sammen. Partiet bryder sig ikke om den individuelle sagsbehandling, som konventionerne og loven kræver, og som oppositionen insisterer på.

Inger Støjberg er længe blevet betragtet som en Dansk Folkepartis gode venner, men ret beset er hun også en af partiets konkurrenter. Hun trækker vælgere til, som ellers kunne være fristet af Dansk Folkeparti, og derfor har hun måske overvurderet sin parlamentariske platform.

Nok så væsentligt er, at hun også har undervurderet især Socialdemokratiets vilje til at forfølge sagen. Hendes logik har været, at Socialdemokratiet ikke ville kunne holde til at stå som tilhængere af ”barnebrude” og derfor kunne tillade sig den kække, nye forklaring ved det første samråd om, at der slet ikke var udsendt en instruks, men bare en pressemeddelelse om, at parrene skulle skilles. Men netop den nye forklaring lagde grunden til flere ugers debat og endnu et samråd i går.

Her lagde Inger Støjberg grunden til en ny konflikt, nemlig med sit embedsværk, med kommunerne og Dansk Røde Kors, som står for driften af landets asylcentre.

For selvom hun på samrådet forsøgte at forsvare sine embedsmænd mod direkte kritik, placerede hun ansvaret for ulovlighederne netop på embedsmændene og de operatører, der driver landets asylcentre. Når hun hævdede ikke at være blevet advaret mod den ulovlige instruks i over tre måneder, kunne det dårligt høres som andet end en fejl i hendes eget ministerium og hos Udlændingestyrelsen. Og når hun siger, at der er administreret ulovligt i årevis, fordi asylpar aldrig er blevet hørt som parter i deres egen sag, er det en indirekte anklage af de kommuner og Dansk Røde Kors, som driver centrene.

Socialdemokratiets ordfører, Mattias Tesfaye, udsendte i går en pressemeddelelse, hvori han skriver, at Inger Støjberg ”vildleder igen”. Ifølge hans oplysninger er der blevet administreret efter loven, før Inger Støjberg udsendte sin pressemeddelelse.

Det er muligt, operatørerne ikke selv kan eller vil kritisere Inger Støjbergs forklaring, men grundlæggende er det altid farligt for en minister at lægge sig ud med dem, hun skal arbejde tæt sammen med. Så selvom hun skulle overleve ministerstormen, kan hun have sået en mistillid i sit eget system, der kan gøre hendes job ekstra vanskeligt de kommende år.