Prøv avisen

Større ulighed bringer Marx tilbage i den politiske samtale

Foto: Arkivfoto

I morgen er det 150 år siden, at første bind af Karl Marx’ hovedværk ”Das Kapital” udkom. De senere års debat om finanskrise og voksende økonomisk ulighed har bragt Marx tilbage i debatten

”Han er tilbage!”

Overskriften blev for snart et årti siden trykt i den britiske avis The Times. ”Han” var Karl Marx, og den afdøde tyskers annoncerede tilbagevenden skyldtes finanskrisens dengang nylige indtog. På den anden side af kanalen lod den konservative franske præsident Nicolas Sarkozy sig i samme periode fotografere i færd med at læse Marx-hovedværket ”Das Kapital”, på dansk ”Kapitalen”, der i morgen har 150-årsjubilæum.

Og den er, mener flere, stadig højaktuel i en tid, hvor ulighed igen er blevet en politisk megadagsorden. Også herhjemme, hvor rød blok i de seneste uger har turneret med betegnelsen ”Lamborghini-reform” om VLAK-regeringens skatteplan.

En del af forklaringen fører tilbage til den førnævnte finanskrise, og eksemplerne i denne artikels indledning står nævnt i den amerikanske historiker Jonathan Sperbers Marx-biografi, ”Karl Marx: A Nineteenth-Century Life”, fra 2013. Sperber begyndte på bogen i 2007 uden nogen anelse om, ”at der året efter ville komme en global kapitalismekrise, som ville gøre mit værk mere salgbart”, som han siger til Kristeligt Dagblad. Og siden bogudgivelsen er der kun gået mere Marx i den.

Især efter at den franske økonom Thomas Piketty i 2014 udgav sin bog ”Kapitalen i det 21. århundrede”, der beskrev, hvordan den økonomiske ulighed var vokset og vokset gennem det seneste halve århundrede. Den efterfølgende debat fik avisen The New York Times til at erklære, at ”Karl Marx er tilbage fra de døde”.

Selv cheføkonomen i den lidet antikapitalistiske Saxo Bank, Steen Jakobsen, tyede sidste år til Karl Marx i et forsøg på at forklare otte års økonomisk lavvækst i Vesten som årsagen til amerikanske arbejdervælgeres tilvalg af Donald Trump ved det amerikanske præsidentvalg og briternes fravalg af EU ved Brexit-afstemningen.

”Hvis man helt neutralt ser på, hvilken bog der bedst beskriver verden lige nu, kommer ’Das Kapital’ tættest på. Marxismen peger på, at man ultimativt frarøver købekraften fra arbejderne ved at underbetale dem. Det er basically (grundlæggende, red.) det billede, vi har i dag,” lød det fra Steen Jakobsen på finans.dk.

I Enhedslisten, Folketingets mest venstreorienterede parti, finder man bestemt ikke Karl Marx uaktuel, fortæller skatteordfører Rune Lund.

Hvis man helt neutralt ser på, hvilken bog der bedst beskriver verden lige nu, kommer ’Das Kapital’ tættest på

Steen Jakobsen