Støtteerklæring til Sofie Linde ender hos ligestillingsminister

1615 kvinder har skrevet under på et brev om sexistisk kultur i mediebranchen i kølvandet på tv-vært Sofie Lindes udtalelser om grænsoverskridende epsioder fra sit arbejdsliv. Men problemet er ikke begrænset til mediebranchen, lyder det fra folketingspolitiker

Støtteerklæring til Sofie Linde ender hos ligestillingsminister
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix, Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

1615 kvinder fra mediebranchen har nu skrevet under på støtteerklæringen til tv-vært Sofie Linde, efter at hun til Zulu Comedy Galla fortalte om en grænseoverskridende episode fra sit arbejdsliv.

Som 18-årig oplevede tv-værten at blive krænket af en ”stor tv-kanon”, som forsøgte at true hende til oralsex.

I brevet skriver kvinderne under på, at der eksisterer en sexistisk kultur i mediebranchen, og det fremgår blandt andet, at medunderskriverne alle har oplevet den sexistiske kultur i større eller mindre grad i løbet af deres karriere.

Sammen med underskrifterne har initiativtagerne modtaget hundredvis af eksempler på sexisme i mediebranchen. De indebærer blandt andet historier om nedværdigende kommentarer på gangene, seksuelt ladede beskeder fra kolleger eller chefer, og fysisk berøring, hvor kvinderne er blevet taget på.

Sagen har fået ligestillingsminister Mogens Jensen (S) til at indkalde til et møde på Christiansborg, hvor blandt andre Sofie Linde, nogle af initiativtagerne bag støtteerklæringen samt fagbevægelsen, arbejdsgiverorganisationer og civilsamfundsorganisationer vil blive inviteret.

Selvom sagen har sit afsæt i mediebranchen er problemet med sexisme og seksuelle overgreb ikke begrænset dertil. Det mener ligestillingsordfører for Radikale Venstre, Samira Nawa, som på sin Facebook søndag aften indledte en kamp mod det, hun betegner som en rådden kultur på Christiansborg. ”Tiden er inde til et opgør med den rådne kultur,” skriver hun og fortsætter: ”Opgøret i mediebranchen er tiltrængt. Men det er desværre ikke den eneste branche. Politik og Christiansborg går ikke fri. Vi må gøre op mod krænkelseskulturen én gang for alle. For nok er nok,” skriver hun.

Opslaget er et svar på den kritik, som Samira Nawa har modtaget, efter at hun i torsdags udtalte til B.T., at Radikale Venstre ikke ville have givet nuværende udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), en ministerpost set i lyset af den sag, hvor han i 2008 som 34-årig havde samleje med en 15-årig pige.

Ifølge hende burde en sag som denne diskvalificere Jeppe Kofod fra en ministerpost, men det er flere folketingskolleger uenige i. Blandt har hun modtaget kritik fra Uffe Elbæk (Frie Grønne) og Socialdemokratiets egen ligestillingsordfører, Lars Aslan Rasmussen, som kritiserer hende for at bringe Jeppe Kofod-sagen op igen i lyset af MeToo-bevægelsen. Kritikken rører dog ikke Samira Nawa.

”Mens disse mandlige kollegaer offentligt forsøger at miskreditere mig, så har jeg været i kontakt med nuværende og tidligere kvindelige ansatte, folketingsmedlemmer og journalister på Christiansborg. Kvinder som har bedt mig stå fast, selvom jeg kommer i modvind. Kvinder som har takket mig for at levere no-nonsens svar i stedet for at dukke mig. Og kvinder, som har berettet om konkrete sager med upassende bemærkninger, gramserier og overgreb,” skriver hun.