Støttepartier kritiserer central del af Mette Frederiksens sms-forklaring

Både Enhedslisten og De Radikale undrer sig over, at sletningen af Mette Frederiksens sms'er er iværksat efter rådgivning fra statsministerens departementschef, Barbara Bertelsen. Men det er ikke i strid med reglerne, siger ekspert

Undervejs på pressemødet sagde Mette Frederiksen, at hun ikke vil ”gå ind i en dialog om,” hvorvidt Barbara Bertelsen har været i kontakt med eksperter – for eksempel – efterretningstjenester i forbindelse med den automatiske sms-sletning.
Undervejs på pressemødet sagde Mette Frederiksen, at hun ikke vil ”gå ind i en dialog om,” hvorvidt Barbara Bertelsen har været i kontakt med eksperter – for eksempel – efterretningstjenester i forbindelse med den automatiske sms-sletning. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Hos to af regeringens støttepartier, Enhedslisten og Det Radikale Venstre, er der bred tilfredshed med, at statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag på et pressemøde omsider gav svar på nogle af de mest presserende spørgsmål i sagen om hendes slettede sms’er, som Minkkommissionen har efterspurgt i sit arbejde med at kortlægge forløbet op til den ulovlige aflivning af alle danske mink.

Men samtidig slår begge partier fast, at en række af svarene har affødt nye spørgsmål, som de nu vil jagte svar på i et samråd og en hasteforespørgsel i næste uge.

De to støttepartier undrer sig især over, at det var lige netop Mette Frederiksens departementschef, Barbara Bertelsen, der var ansvarlig for den rådgivning, der mundede ud i, at beskederne blev slettet fra statsministerens telefoner. Samtidig undrer de sig over hvilket fagligt belæg, der lå til grund for rådgivningen.

”Det er godt, at hun kommer på banen og svarer på nogle spørgsmål, men det efterlader stadig stor forundring, hvordan slettepraksis er blevet iværksat efter rådgivning fra en departementschef og tilsyneladende ikke efter rådgivning fra en efterretningstjeneste, når argumentet er et sikkerhedsargument,” siger De Radikales retsordfører Samira Nawa.

Himmelråbende behov

Enhedslistens gruppeformand Peder Hvelplund mener, ”det er fornuftigt, at Statsministeriet er begyndt at kommunikere i den her sag.”

Men ligesom sin radikale kollega har han hæftet sig ved, at spørgsmålet om de slettede sms’er tilsyneladende alene bunder i Barbara Bertelsens rådgivning til statsministeren, samt at rådet tilsyneladende udelukkende var henvendt Mette Frederiksen, Pelle Pape (departementsråd) og Martin Justesen, der er Mette Frederiksens tætteste rådgivere. Heller ikke andre ministre i regeringen er blevet rådet til at slette sms’er.

”Det viser, at der er et himmelråbende behov for, at vi får mere klare retningslinjer for, hvordan man håndterer sms’er i den offentlige forvaltning. Det skal netop ikke være op til en departementschef, hvilken praksis, der bliver benyttet,” siger Peder Hvelplund.

Ifølge forvaltningseksperten professor Sten Bønsing fra juridisk institut på Aalborg Universitetet er der fra et juridisk synspunkt ikke noget i vejen for, at en departementschef rådgiver om sletning af sms’er.

”Der er ingen krav om, hvordan den slags rådgivning skal foregå, og i øvrigt er det helt i orden, at den enkelte arbejdsplads håndterer sletning af sms’er, som man finder det fornuftigt. Det er heller ikke i strid med reglerne at slette sms’er,” siger han.

Vil ikke gå i dialog

På pressemødet tirsdag aften slog Mette Frederiksen da også selv fast, at hun var og stadig er enig i den rådgivning hun fik af Barbara Bertelsen, hvad angår sletning af sms’er, der ifølge hende bundede i hensynet til ”informationssikkerhed.”

Herefter lod hun også forstå, at Barbara Bertelsen selv har installeret sin telefon til at slette beskeder efter 30 dage.

Statsministeren kunne ikke sætte en præcis dato på, hvornår slettefunktionen blev aktiveret på hendes egen telefon. Det skete ”senest i sommeren 2020,” forklarede hun.

”Det er altså sket før sagen om aflivning af mink. Og det er altså sket, før Minkkommissionen nedsættes og påbegynder sit arbejde,” lød det fra Mette Frederiksen, der i den seneste uge er blevet sat under mistanke for at forhale Minkkommissionens arbejde. Kommissionen skal blandt med hjælp fra sms’er kortlægge forløbet omkring den ulovlige ordre om at slå alle mink ihjel.

Undervejs på pressemødet sagde Mette Frederiksen, at hun ikke vil ”gå ind i en dialog om,” hvorvidt Barbara Bertelsen har været i kontakt med eksperter – for eksempel – efterretningstjenester i forbindelse med den automatiske sms-sletning.

”Men den sikkerhedsrådgivning, der finder sted af en regering, er nu engang den sikkerhedsrådgivning, der finder sted, og jeg har simpelthen ikke nogen grund til at anfægte den eller betvivle den. Og det er departementschefen i Statsministeriet, der er min primære rådgiver,” sagde Mette Frederiksen.

Barbara Bertelsens mavefornemmelse

Det er dog ikke en forklaring, der bliver købt af De Konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard.

Hun er helt på det rene med, at der er ikke noget underligt i, at departementschefen involverer sig ”i spørgsmål, der handler om sikkerhed.”

”Men det er underligt, hvis hun (Barbara Bertelsen red.) gør sig selv til ekspert i it-sikkerhed, cybersikkerhed og informationssikkerhed. Hun skal indhente viden og kompetencer fra dem i vores samfund, vi har givet midler til at have ekspertisen inden for området, herunder efterretningstjenesterne. Specielt når det har offentlighedens interesse," siger Mette Abildgaard, der opfordrer Statsministeriet til at svare på, om der er et fagligt grundlag, som baserer sig på andet og mere end end en "departementschefs mavefornemmelse.”

Socialdemokratiets politiske ordfører Christian Raabjerg Madsen ved ikke, om Barabara Bertelsens råd om at slette sms’er bunder i en vejledning fra eksperter.

”Men jeg har 100 procent tillid til den rådgivning, Statsministeriet giver vores siddende statsminister. Det er helt naturligt, at hun (Barbara Bertelsen (red.) giver den form for rådgivning, ligesom hun yder rådgivning på en række andre felter,” siger han.

Ikke smart

Professor emeritus i statskundskab, Tim Knudsen, vurderer, at hele spørgsmålet om sletning af sms’er er omgivet af usikkerhed i centraladministrationen, fordi sms er en relativ ny kommunikationsform. 

”I sagen om sletning af sms’er er der tre muligheder. Den ene er, at der ikke står noget af interesse i de slettede sms’er. Den anden mulighed er, at sletningen er udtryk for sjusk og en slap arkiveringskultur. Statsministeriet er jo ikke kendt for at være gode til at arkivere ting. Den tredje mulighed er, at man vitterligt ønskede at skjule noget,” siger Tim Knudsen.

Han mener, at ”det virker lidt søgt, hvis ikke en departementschef kan rådgive om sletning af sms’er.”

”Det ligger indenfor, hvad en departementschef med en solid juridisk baggrund kan påtage sig. Men det er selvfølgelig ikke smart, at der ikke er samme praksis omkring sletning af sms i de forskellige ministerier,” siger Tim Knudsen.

Han understreger, at hele forløbet omkring aflivningen af mink er sket i en nærmest panisk atmosfære, og at det han finder mest kritisabelt i forløbet er fraværet af juridisk tænkning.

”Det er mere oplagt at kritisere, at regeringens koordinationsudvalg holder tre kvarters møde under overværelse af fire departementschefer uden, at spørgsmålet om lovgrundlaget for minkaflivningen kommer op. Det er sværere at forstå end sletningen af sms’er. Embedsmændene har svigtet i den situation. Lov er lov, og lov skal holdes,” lyder det fra Tim Knudsen.