Stolene er Folketingets største klenodier

På et gammelt slot som Christiansborg er der mange opgaver for de interne snedkere, som blandt andet reparerer de over 100 år gamle folketingsstole

Det hænder fra tid til anden, at de gamle stoler knækker under et møde i Folketingssalen. Og så må snedkerne træder til. Igen.
Det hænder fra tid til anden, at de gamle stoler knækker under et møde i Folketingssalen. Og så må snedkerne træder til. Igen. . Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Julemusikken lyder ud af radioen på det store værksted i kælderen på Christiansborg, mens et væld af lyskæder og julekugler hænger ned fra loftet.

“Jeg kan ikke særlig godt lide julepynt, så jeg tror det er derfor, at Sonny har givet den ekstra gas med pynten i år,” siger Anna Anthony og griner.

Hun er bygningssnedker, og sammen med sin kollega Sonny Jeppesen og lærlingen Joyce Waak Kenny er hun en del af Christiansborgs interne snedkere. Hver dag sørger de blandt andet for at sikre de mange døre og vinduer på slottet, mens de reparerer alt, hvad der nu måtte gå i stykker, og ommøblerer politikere og ansattes kontorer.

Og så er der stolene i folketingssalen.

Midt på en opsats i snedkernes værksted står en folketingsstol. Stolen er næsten uigenkendelig uden det mørkegrønne, mønstrede betræk. Den er helt afpolstret og kun træstellet står tilbage, finpudset og helt uden lak.

“Det tager os omkring en uges tid at sætte en enkelt stol i stand, fra vi får den, til den er færdiglakeret,” siger Sonny Jeppesen, der er formand for Christiansborgs interne snedkere og har arbejdet på det store værksted i de seneste otte år.

Men kunne man ikke forestille sig at skifte dem ud?

“Nej, aldrig! Det er det største ikon, vi har herinde rent møbelmæssigt. Så det er vigtigt, at vi bevarer stolene,” siger han.

De ikoniske stole, som i sin tid blev designet af den berømte danske møbelproducent Fritz Hansen, har i omkring 100 år sørget for, at folketingets 179 medlemmer sidder godt i sædet, når de forhandler og debatterer i centrum af dansk politik.

Stolen, der lige nu er under kyndig behandling hos snedkerne, er fra januar 1922 og blev produceret på Fritz Hansens gamle værksted i København. At reparere stole er en af de opgaver, som snedkerne på Christiansborg altid kan kaste sig over:

“Vi skal kunne holde salen kørende, så når vi har tid, så reparerer vi stolene. Sidste år lavede vi 20 stole klar, så vi hele tiden har nogle, når de andre bliver slidte og måske knækker under møderne,” siger Sonny Jeppesen.

Sker det tit, at stolene bare knækker under et møde i folketingssalen?

“Ja ja, det sker engang imellem, og så må vi træde til,” siger han.

“Det er ret specielt at arbejde som snedker på borgen,” fortæller Anna Anthony.

Som lærling lavede hun et ”hotel” på hjul til mobiltelefoner, så politikerne kan låse deres telefoner inde til opladning, inden de skal til møder. Så undgår de nemlig at blive aflyttet:

“Det var rent sikkerhedsmæssigt, at vi lavede det, og nu har jeg hørt, at det skal være med i den nye sæson af ”Borgen” (tv-serie på DR, red.). Det er da meget fedt at kunne sætte sit præg på den måde,” fortæller Anna Anthony.

Snedkerne har hele tiden travlt, siger hun, for der er altid noget at lave, men den travleste periode er efter et valg, hvor blandt andet fordelingen af mandater har indvirkning på arbejdet.

“Der skal skiftes kontorer. Der er altid opjusteringer og nedjusteringer i partierne, og de partier, der har fået færre mandater, skal afgive nogle kontorer. Så det tager ca. et år at komme på plads efter et valg. Vi skal sætte kunst op, og nogle vil måske gerne have en anden indretning, og så har vi tæt på tusinde navneskilte, der skal skiftes.”