Stolthed i Thy over den nyindviede nationalpark

Statsministeren vil aflevere naturen i bedre stand, end hans generation fik den, sagde han ved indvielsen af nationalpark i Thy

Miljøminister Troels Lund Poulsen (V) og statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) åbnede sammen med over 2000 thyboer den nye nationalpark. –
Miljøminister Troels Lund Poulsen (V) og statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) åbnede sammen med over 2000 thyboer den nye nationalpark. –. Foto: Henning Bagger.

200 duer blev sat fri, og orkestret bød på uropførelse af en moderne komposition til ære for Nationalpark Thy, da mellem 2000 og 2500 thyboer og honoratiores i går som de første festligholdt indvielsen af Danmarks første nationalpark, klithederne i Thy.

I fint vejr tog de hul på en daglang fejring i det 24.000 hektar store område ud til kysten mellem Agger og Hanstholm med baunebål hele vejen langs vandet, da det blev aften.

En festdag for Thy, en milepæl for naturen og Danmarks historie lød det i skåltalerne om åbningen af den første af de fem nationalparker, der skal være flagskib i regeringens strategi om ikke bare at genoprette naturen og skabe mere af den.

Jeg vil gerne sætte det mål, at min generation afleverer naturen i en bedre stand, end vi modtog den, sagde statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

Med den naturskønne Nors Sø bag talerstolen gik statsministeren bodsgang med en bemærkning om, at han selv voksede op med et natursyn, hvor naturen nok var til glæde, men først og fremmest til nytte og gavn.

Det bliver mere og mere tydeligt, at udviklingen har haft en pris. I dag har vi råd til at give naturen værdi, sagde Anders Fogh Rasmussen.

Både statsministeren og miljøminister Troels Lund Poulsen (V) slog på, at nationalparkerne ikke skal være aflukkede reservater, som mennesker ikke får glæde af.

Naturen skal bevares, men også bruges. Der skal både være plads til kronhjorte og kondiløbere og til vandfugle og vandski, sagde Troels Lund Poulsen.

Begge ministre lovpriste det lokale engagement, også fra de 750 lodsejere, som frivilligt har ladet sig indlemme i nationalparken.

Thisteds borgmester, Erik Hove Olesen (S), bemærkede, at det ikke var givet, at der overhovedet kom en nationalpark i Thy, da planen blev søsat for fem år siden.

Der var absolut ikke givet, at vi skulle stå her i dag, sagde borgmesteren med henvisning til skeptiske landbrugere og usikre miljøfolk.

Både de to ministre og borgmesteren hyldede frivilligheden som princip for oprettelsen af nationalparkerne, der har mødt modvind flere andre steder i landet. Nu skal thyboerne selv udfylde de overordnede rammer, som lov og bekendtgørelse sætter for udviklingen og brugen af de kanoniserede naturområder.

Det er min opfattelse, at vi lokale her i Thy vil være nogle af de allerbedste til at forvalte den natur, vi er stå stolte af, sagde Thisteds borgmester til den diskussion.

/ritzau/