Prøv avisen

Stor bevægelse i Jordens flydende kerne

Data fra Ørsted-satellitten viser, at bevægelser i Jordens kerne fører til forandringer i klodens magnetfelt

Bevægelserne i den flydende del af Jordens kerne ændrer sig overraskende hurtigt, og det kan aflæses i Jordens magnetfelt, viser ny forskning fra DTU Space.

Det er Ørsted-satellittens meget præcise målinger af Jordens magnetfelt gennem de seneste ni år, som har gjort det muligt for seniorforsker Nils Olsen sammen med tyske kolleger at kortlægge hurtige forandringer i jordkernens bevægelser. Resultaterne er netop offentliggjort i tidsskriftet Nature Geoscience, oplyser DTU.

- Det forbløffende er, at der sker hurtige, nærmest pludselige forandringer i Jordens magnetfelt. Det tyder på, at der sker tilsvarende pludselige forandringer i bevægelsen af det flydende metal i Jordens dybe indre, som er årsag til Jordens magnetfelt, siger Nils Olsen.

Jordens centrum består af en indre, fast kerne, som omkranses af en ydre, flydende kerne omkring 3000 km under vores fødder. Såvel den faste som den flydende kerne består fortrinsvis af jern og nikkel, og det er bevægelserne i den flydende del, der fremkalder Jordens magnetfelt. Ændringer i disse bevægelser kan ses som forandringer i magnetfeltet, og derfor kan forskere bruge satellitmålinger af magnetfeltet til at finde ud af, hvad der foregår i den flydende kerne dybt i Jordens indre.