Prøv avisen

Stor forskel på læreres undervisningstid

En ny undersøgelse viser, at nogle lærer underviser mere end andre. Foto: .

Lærerne på Samsø og i Allerød underviser mindre end i resten af landet. Men det er, fordi de ikke tæller lejrskole med som undervisning, lyder forklaringen

Det svinger meget fra kommune til kommune, hvor meget tid lærerne bruger på at undervise eleverne. I Haderslev bruger lærerne 38,6 procent af deres tid bag katederet, mens Samsø og Allerød Kommuner er bundskraberne. Her bruger lærerne kun omkring 31 procent af tiden på undervisning. I hvert fald ifølge en opgørelse fra Undervisningsministeriet.

Men hverken Samsø eller Allerød kan genkende, at lærerne underviser meget mindre på deres skoler end på andre skoler. Problemet er, at både Allerød og Samsø benytter den såkaldte arbejdstidsaftale 2008 i stedet for arbejdstidsaftale 2005.

"Vores undervisningsandel er faldet, men det skyldes, at undervisningsbegrebet er ændret, så lejrskole, bibliotekstid og elevsamtaler og andet ikke længere tælles med som undervisning. Derfor er undervisningstiden faldet," forklarer skolesouschef i Allerød Kommune Finn Johansen.

Undervisningsminister Tina Nedergaard (V) ser meget gerne, at lærerne tilbringer mere tid med eleverne.

"Hvis alle Danmarks folkeskolelærere underviser lige så meget som i de fem kommuner, hvor lærerne underviser mest, kan det frigive cirka 2,3 millioner undervisningstimer på hver 60 minutter. Det svarer til mere end 3000 fuldtidsstillinger," siger hun.

Også på Samsø underviser lærerne ifølge Undervisningsministeriet mindre end gennemsnittet. Blot 30,7 procent af lærernes tid går ifølge ministeriets opgørelse med undervisning. Men ligesom tilfældet er i Allerød, afvises ministeriets tal.

Der er dog forskelle i undervisningstiden, selv hvis man sammenligner kommuner, som benytter sig af arbejdsaftale 2005. I Haderslev underviser lærerne i gennemsnit 38,6 procent af tiden. I Herlev 32.

"Vi har prioriteret, at der undervises forholdsvis meget. Men det er en afvejning, for når mere tid går med undervisning, så er der mindre tid til for eksempel forældresamarbejde og arrangementer på skolen," siger skolesouschef Pia Werberg fra Haderslev Kommune.

Men det er ikke bare fra kommune til kommune, at lærernes undervisningstid varierer meget. Det gør den også fra skole til skole. I Haderslev står lærerne bag katederet i 48 procent af tiden på den skole, hvor der undervises mest. På andre skoler bruger lærerne kun 33 procent af tiden på undervisning.

"Det har noget at gøre med, hvordan skolerne prioriterer. Nogle skoler prioriterer for eksempel, at alle lærerne skal være til stede den sidste dag inden juleferie eller til den årlige fest på skolen," siger Pia Werberg fra Haderslev Kommune.

/ritzau/