Prøv avisen

Stor forskel på kommuners satsning på kultur

ODEON er Odenses musik-, teater- og konferencehus og blandt de største møde- og eventsteder i Odense. Foto: Malthe Ivarsson/Gonzales photo

Herning Kommune ligger helt i toppen og Odder Kommune i bunden på listen over, hvor meget kommunerne bruger på kultur. Den store spændvidde viser, at det kommunale selvstyre virker efter hensigten, men rejser også spørgsmålet om, hvordan kommunerne prioriterer på kulturområdet, siger eksperter

Herning Kommune bruger 2291 kroner på kultur pr. indbygger om året, mens Odder Kommune bruger 940 kroner. 1351 kroner, svarende til 144 procent, adskiller de to kommuner.

Det viser en analyse, som Magisterbladet har lavet på baggrund af tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, der blandt andet omfatter kommunernes udgifter til musik, biblioteker og kunst.

Helt i toppen ligger kommunerne Herning, Helsingør og Odense med kulturbevillinger på 2291, 2163 og 2148 kroner pr. borger. I bunden ligger Odder, Sorø og Solrød, der alle afsætter under 1000 kroner til kultur pr. indbygger.

Den store spændvidde i kommunernes måde at forvalte kulturen viser, at det kommunale selvstyre virker efter hensigten, siger Roger Buch, kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

”Ofte udlægges det som et problem, når der er forskelle mellem kommunerne, men man må huske på, at det sådan set er derfor, vi har dem. Det viser, at politikken tilpasses de lokale behov og ønsker, og hvad kommunerne har råd til og ønsker at prioritere. Hvis borgerne er utilfredse med kulturbudgettet, så kan man ikke gøre andet end at sørge for at vælge nogle andre politikere ind ved kommunalvalget i næste uge,” siger han.

Når kommunerne vælger at prioritere kulturen forskelligt, skyldes det dels forskelle i, hvor mange penge kommunalbestyrelserne ønsker at bruge på kultur, dels hvilken økonomi kommunen står med, og dels kommunens beliggenhed – for eksempel vil nabokommuner til Aarhus ofte opgive at markere sig kulturmæssigt, fordi det er umuligt at hamle op med en kulturby som Aarhus, siger Roger Buch.