Store partier giver valgløfter til den klassiske musik

Musikkens foreninger har henvendt sig til samtlige partier for at sikre sig, at grønthøsteren er definitivt afskaffet. Lydhørhed hos både S, V og DF

Den klassiske musiks forhold kan blive forbedret. Her er det Allerød Musikskole. – Arkiv
Den klassiske musiks forhold kan blive forbedret. Her er det Allerød Musikskole. – Arkiv. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix.

Det er lidt en kliché at sige, at man ikke kan spare på en opera eller en symfoni ved at spille den to procent hurtigere eller med to procent færre musikere. Men det er ifølge musikkens foreninger tæt på at være konsekvenserne af de seneste års besparelser. Både kulturlivet og musikuddannelserne er i fire år blevet beskåret med to procent om året, og den klassiske musik står derfor nu i en yderst presset situation, hvor symfoniorkestre både må indskrænke staben af musikere og får sværere ved at rekruttere dansk uddannede musikere med de fornødne kompetencer.

Det er baggrunden for, at en række af musikkens foreninger er gået sammen om at kontakte partiernes kulturordførere med en slet skjult indbygget appel om at lade spare-grønthøsteren været skrottet for bestandig.

Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner, Dansk Komponistforening, Musikpædagogisk Forening og Dansk Live – interesseorganisation for festivaler og spillesteder er gået sammen i en fælles appel. Derudover har Dansk Musiker Forbund også henvendt sig til politikerne.

”Vi har både manglet en kulturpolitik og en uddannelsespolitik i Danmark i de seneste år. Det klassiske musikliv er et stort økosystem, men de nedskæringer, der har været foretaget, skader mere, end man tror,” erklærer Asbjørn Keiding, sekretariatsleder i Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner.

Blandt de politiske partier er der bred enighed om at love, at grønthøsteren – eller omprioriteringsbidraget – nu skal høre op og ikke vender tilbage efter valget. Men der er forskel på, hvor mange penge, kulturordførerne stiller området i udsigt. Og selvom foreningerne har fokus på eliten, er der blandt de folkevalgte mest fokus på, at den klassiske musik skal nå ud til hele landet og til alle danskere uanset uddannelses- og indkomstbaggrund.

Ifølge Socialdemokratiets Mogens Jensen er der ”brug for at føre nogle af de sparede midler tilbage og stoppe omprioriteringsbidraget”. Han vil ikke love et bestemt beløb, men især folkeskolens samarbejde med musikskoler og kulturliv under overskriften åben skole har hans partis bevågenhed.

Det var den daværende Venstre-regering, der i 2015 indførte grønthøsteren, men partiets daværende kulturminister og nuværende kulturordfører, Bertel Haarder, glæder sig ligesom alle andre over, at den ikke skal køre mere:

”Nu, hvor omprioriteringsbidraget gudskelov fjernes, glæder jeg mig usigeligt til, at vi slipper for, at enhver kulturdebat drejer sig om omprioritetsbidraget. Jeg kender ingen, der taler så meget om penge som kulturfolk,” erklærer Bertel Haarder, som især ser det som ”et kæmpeproblem, at kunsten og kulturen i så ringe grad bruges af lavindkomster og lavtuddannede”.

De mest rundhåndede løfter til musikken giver Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen, som vil tage 100 millioner kroner fra Statens Kunstfond og give dem til musikskoler. Desuden skal der overføres et trecifret millionebløb fra internationale kulturpuljer til en ny, femårig musiklæreruddannelse i samarbejde mellem konservatorier og professionshøjskoler, siger han:

”Den klassiske musik har det svært. Vi mener, at børn gennem skolen og musikskolen skal udfordres smagsmæssigt, så de ikke kun kender til pop, men også klassisk, jazz og folkemusik.”