Prøv avisen

Stormen raser over jyske elledninger

Flere forskere vurderer, at det - trods tidligere udmeldinger - er muligt at få gravet 170 kilometer kabler ned i jorden. Det vil være både dyrt, tidskrævende og farligt for resten af elnettet, lyder modsvaret. (Arkivfoto) Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Udenlandske eksperter mener, at vestjysk højspændingslinje kan lægges i jorden, men fjernede efter pres kritiske afsnit fra endelig konsulentrapport.

Der er spændinger i luften i Vestjylland, hvor kritikken hagler ned over planerne om en 170 kilometer lang højspændingslinje.

Søndag afslørede Jyllands-Posten, at den danske stat har presset på for at få slettet passager i en rapport, som skulle undersøge muligheden for at lægge højspændingsledningerne i jorden.

Ændringerne skete, selv om rapporten fra det canadiske konsulentfirma WSP skulle være uvildig.

I rapporten åbnede WSP for, at halvdelen eller op mod hele linjen kunne lægges i jorden, hvis det blev undersøgt nærmere.

Det havde Energinet, som ejes af Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, afvist, og konsulentfirmaet fandt undervejs tegn på, at der var "en på forhånd fastlagt konklusion".

WSP blev herefter kaldt til møde i Danmark, og Energistyrelsen og Energinet fik ifølge Jyllands-Posten WSP til at omskrive rapporten.

Da den endelige rapport blev fremlagt i december sidste år, var de kritiske afsnit væk, og hovedkonklusionen stemte overens med Energinets om maksimalt 15 procents kabellægning i jorden.

At konklusionerne blev ændret i den endelige rapport, skyldes ifølge Martin Hansen, vicedirektør i Energistyrelsen, "en dialog, hvor konsulenten bliver klogere".

I en pressemeddelelse fra søndag aften siger Energinet, at kabler i jorden er for farlige for resten af elnettet.

- Kabler i jorden opfører sig helt anderledes end luftledninger, og der er ingen steder i verden, hvor der er erfaringer med så lange 400 kV-strækninger, lyder det fra Henrik Riis, der er administrerende direktør for Energinet Eltransmission.

Han tilføjer, at det vil være uansvarligt med en kabellægning, som teknologien ser ud i dag.

For lidt over et år siden lød det også fra Energinet, at det ikke var umuligt at lægge kablerne i jorden, men at det ville være både svært og dyrt.

Til TV Midtvest siger klima- og miljøminister Dan Jørgensen (S) ligesom Energinet, at der maksimalt kan kabellægges 15 procent.

For detaljer om udbuddet og processen for den eksterne vurdering henviser han til Energistyrelsen.

Claus Leth Bak, som er professor i elektrisk energiteknik ved Institut for Energiteknik på Aalborg Universitet, siger til Jyllands-Posten, at det teknisk ikke er umuligt at nedgrave kablerne.

- Det kan lade sig gøre. Det er meget, meget dyrt, og det er meget svært, men det er ikke umuligt, siger han til avisen.

Han vurderer, at det vil tage flere år at udvikle en løsning, der kan lægges i jorden.

Højspændingslinjen passerer gennem kommunerne Holstebro, Herning, Ringkøbing-Skjern, Esbjerg, Varde og Tønder.

Med de nye oplysninger, som er kommet frem de seneste dage, mener Vardes borgmester, Erik Buhl (V), at bør man undersøge sagen en gang mere.

- Hvis det udelukkende er prisen, og der stadig er leveringssikkerhed, så er det en samfundsopgave, og så må vi alle betale en smule mere for strømmen for at undgå masterne, siger han.

Mens den planlagte forbindelse ifølge Energinet vil koste 3,3 milliarder kroner, løber en fuld kabellægning i jorden op i 10,4 milliarder kroner.

/ritzau/