Støttepartier: Nej tak til Israels vacciner

Mette Frederiksen vil ikke afstå fra at købe vacciner i Israel. Men støttepartier vil ikke have israelske vacciner, når palæstinensere ikke bliver vaccineret.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har under coronakrisen haft erfaringsudveksling og samarbejde med Israel og Østrig. Torsdag mødes de i Israel. (Arkivfoto.)
Statsminister Mette Frederiksen (S) har under coronakrisen haft erfaringsudveksling og samarbejde med Israel og Østrig. Torsdag mødes de i Israel. (Arkivfoto.) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Bør Danmark købe overskydende vacciner af det hurtigvaccinerende Israel, hvis det er muligt?

Ja, siger statsminister Mette Frederiksen (S). Hun har de seneste dage meldt ud, at hun gerne vil købe overskydende vacciner, hvis lande vil sælge.

Nej, siger regeringens tre støttepartier.

Midt under forhandlinger om genåbningen af Danmark rejser Mette Frederiksen (S) torsdag til Israel.

Her skal hun ifølge Statsministeriet sammen med Østrigs kansler "drøfte mulighederne for et tættere samarbejde omkring covid-19 og vacciner med Israels premierminister, Benjamin Netanyahu".

Samtidig fortalte hun mandag under et besøg i Helsingør, at hun allerede har tilbudt at købe Israels overskydende vacciner, hvis de har nogle.

Regeringens støttepartier hilser dog ikke idéen om at købe vacciner af Israel velkommen.

- Der er flere internationale organisationer, der kritiserer Israel voldsomt for ikke at have prioriteret palæstinenserne i deres vaccineprogram, siger Martin Lidegaard, udviklingsordfører for De Radikale.

- Jeg synes, at det er en ubehagelig tanke, hvis statsministeren køber vacciner med hjem, der bliver revet ud af armene på palæstinenserne. Vi har selv mange millioner vacciner på vej, så jeg forstår ikke helt formålet med det.

SF's politiske ordfører, Karsten Hønge, mener, at statsministeren i stedet skal benytte lejligheden til at fortælle Benjamin Netanyahu, at "han bryder internationale regler".

- Mette Frederiksen skal under ingen omstændigheder gå ind i og købe vacciner fra et land, der ikke selv har vaccineret sin befolkning, siger Karsten Hønge.

Problematikken blev også bragt op under tirsdagens spørgetime i Folketinget.

Her ville politisk ordfører Mai Villadsen (EL) have svar på, om Mette Frederiksen vil gøre Israels regering opmærksom på, at de har ansvaret for at vaccinere i de palæstinensiske områder, før de sælger vacciner.

Det mener statsministeren hører til i andre forummer, men hun holdt til gengæld fast i sit ønske om at købe vacciner.

- Skal vi afstå fra at gøre det fra forskellige lande, fordi der er andre, der også har behov for vaccinerne? Til det vil jeg generelt sige nej. Min primære opgave er at få vacciner til Danmark, samtidig med at vi indgår solidarisk i programmer, der skal brede vaccinerne ud, siger Mette Frederiksen.

Samtidig slog hun fast, at hovedbudskabet med rejsen er at lave en langsigtet produktionsplan af vacciner.

- Vi taler konkret om, hvordan vi kan øge produktionen af vaccine. Det kan være i et offentligt-privat partnerskab. Jeg udelukker ikke nogle ideer - heller ikke at opføre fabrikker, siger hun.

Mandag afviste den israelske ambassade i Danmark over for Berlingske, at palæstinensere, der bor i Israel, ikke er en del af vaccineprogrammet.

Videre lød det, at "hvad angår vaccineudrulningen i de palæstinensiske områder, er det Israels holdning, at det er et spørgsmål, som de palæstinensiske selvstyremyndigheder selv skal varetage".

Ifølge FN er det dog Israels ansvar at sikre, at palæstinensere i besatte områder får adgang til vacciner i samme grad som israelske bosættere.

/ritzau/