Prøv avisen

Støttepartier raser over Ydelseskommission

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (til venstre) præsenterede tirsdag Torben Tranæs (til højre) som formand for den nye Ydelseskommission. Tranæs er professor og direktør i Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive) og har nu et år til at gentænke kontanthjælpssystemet. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

SF og Enhedslisten kritiserer i kraftige vendinger, at regeringen lægger op til, at anbefalingerne fra den såkaldte ydelseskommission skal være udgiftsneutrale.

Forkasteligt, kritisabelt og grotesk.

Der gik kun ganske få minutter fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) mødte pressen for at præsentere den såkaldte Ydelseskommission, før støttepartierne var ude med skarp kritik.

De seks medlemmer af kommissionen har fået et år til at gentænke hele kontanthjælpssystemet, og det skal ende ud i en række anbefalinger, der tager særligt hensyn til børnene.

Anbefalingerne må ikke svække beskæftigelsen, de skal sikre en klar økonomisk gevinst ved at tage et arbejde, og så skal de være udgiftsneutrale.

Og det er særligt det sidste, som har fået støttepartierne op i det røde felt.

Støttepartierne har nemlig svært ved at se, hvordan kommissionen kan bidrage med at afskaffe børnefattigdom inden for de snævre rammer, regeringen har sat.

- Det er grotesk, at kommissionens anbefalinger skal være udgiftsneutrale, lyder det fra SF's beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge.

- Det var jo det, der stod i fadæsen med dagpengekommissionen, hvor man på forhånd bandt medlemmerne på hænder og fødder i forhold til at tænke i konstruktive løsninger, siger han.

Også hos Enhedslisten er man helt uforstående over for indholdet af kommissoriet.

- Det betyder jo, at hvis vi skal sætte enkelte ydelser op for at få flere børn ud af fattigdom, så skal man på den anden side tage fra nogle andre, som er ramt af sygdom eller arbejdsløshed, siger beskæftigelsesordfører Victoria Velasquez.

Beskæftigelsesministeren forklarer, at kommissionens opgave er at flytte rundt på klodserne i ydelsessystemet og finde en bedre balance.

- Og så er det klart, at der venter nogle politiske forhandlinger på den anden side, hvor man politisk må tage stilling til, om man vil investere mere eller mindre i ydelsessystemet, siger Peter Hummelgaard.

- Men kommissionens opgave bliver at finde nogle bedre balancer inden for de nuværende system, som i forvejen koster rigtig mange penge, siger han.

Direkte adspurgt, om det betyder, at hvis børnefamilierne skal have mere, så skal der tages fra nogle andre kontanthjælpsmodtagere, svarer ministeren:

- Det er i hvert fald udgangspunktet, og det er den opgave, vi har stillet kommissionen, siger ministeren.

Formanden for kommissionen er Torben Tranæs, som er professor og forskningsdirektør i Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive).

Han og de fem øvrige medlemmer har fået 12 måneder til arbejdet, og de er som fagfolk vant til at få en bunden opgave med politiske prioriteringer, fortæller han.

Nu er det kommissionens opgave at se på, hvordan den bedst kan fylde rammerne ud.

- Håbet er, at vi kan nå frem til et mere robust og mere enkelt system. Der er mange forskellige ydelsestyper, sanktionstyper og bare loftssystemet i sig selv er voldsomt kompliceret, siger Torben Tranæs.

Kommissionen er en del af det forståelsespapir, som regeringen og de tre støttepartier Enhedslisten, SF og De Radikale blev enige om efter de langstrakte regeringsforhandlinger i juni.

/ritzau/