Glade studenter i 1905 brugte køreturen til velgørenhed

I årtier har det været tradition at tage på studenterkørsel ved afslutning af gymnasiet, men selve vognturen er måske noget ældre

1833491
Video: Alternativ studenterkørsel i 1905

Hvert år, sidst i juni måned, fyldes gader og veje landet over af hujende studenter i åbne vogne.

Ingen ved præcist, hvordan traditionen opstod, men i videoen ovenfor ses det, hvordan man allerede i 1905 kørte i bøgebeklædte vogne. I dette tilfælde dog i en god sags tjeneste, da studenterne vifter med raslebøsser for Børnehjælpsdagen.

Hjælpeorganisationen Børnehjælpsdagen blev oprettet året før i 1904 for at samle ind til fattige og anbragte børn. Oprindeligt var organisationens indsamlingsarbejde, som navnet antyder, én decideret dag, hvor man arrangerede store optog i Københavns gader. De nyudklækkede studenter i videoen har dermed kombineret deres kørsel med denne dag. Organisationen arbejder i dag stadig for at støtte udsatte og anbragte børn og unge.

Vognkørsel-traditionens udbredelse udspringer formodentlig af, at københavnske studenter i 1930'erne og 40'erne begyndte at markere enden på deres studier ved at danse om ”Krinsen”, Christian den V’s rytterstatue på Kongens Nytorv. Og skulle man fra en forstad mod Kongens Nytorv måtte man køres, deraf studenterkørsel. Lignende traditioner med dans og kørsel bredte sig efterfølgende til resten af landet.

Man skal dog frem til 1975, før man fra offentlig instans anerkendte traditionen. Justitsministeriet gav da officielle retningslinjer for, at gymnasieelever efter afsluttende eksamen måtte køre i åben vogn.