Prøv avisen

Studerende: Ny seksårsregel er reelt uddannelseskarantæne

Lempelse i uddannelseslov betyder ifølge studerende, at nyuddannede risikerer at strande i det forkerte fag.

Selv om partierne bag loven om det såkaldte uddannelsesloft nu lemper loven en smule, så man kan tage en ny uddannelse efter seks år, er loven fortsat dybt problematisk.

Det mener Danske Studerendes Fællesråd.

Tiltrædende formand Sana Doost mener, at man risikerer at komme til at stavnsbinde folk på arbejdsmarkedet i seks år.

- Jeg synes, det er problematisk, at man nu i stedet laver en uddannelseskarantæne. At man kommer til at binde folk ude på et arbejdsmarked, hvor de måske ikke brænder for deres felt, eller de måske ender i arbejdsløshed, fordi de ikke kan skifte spor, siger hun.

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) har tirsdag formiddag præsenteret ændringerne til loven.

Den betyder først og fremmest, at alle med en videregående uddannelse fremover søge ind på en ny videregående uddannelse, seks år efter at de har afsluttet deres uddannelse.

Men ifølge Danske Studerendes Fællesråd har mange studerende allerede taget konsekvensen og er droppet ud af deres uddannelser for ikke at blive ramt af uddannelsesloftet.

- Den her seksårsregel ændrer ikke på, at der er mange, der allerede har taget konsekvensen og droppet ud af deres uddannelse, og der er mange der er blevet vejledt til noget andet, fordi man ikke har lavet en indslusningsperiode i loven, siger Sana Doost.