Prøv avisen

Studerende plages af stress

Alt for mange studerende på både gymnasier og universiteter er plaget af alvorlige stress-symptomer

Et stigende antal danske studerende på gymnasier og universiteter bliver syge af stress eller ender med at få en dårligere eksamen, end de kunne have fået, hvis de havde lært, hvordan de kunne tilrettelagt deres studie på en mere hensigtsmæssig måde.

Det mener stressrådgiver og eksamenstræner Thomas Pape, som driver Danmarks eneste stressklinik kun for studerende, Spine i Aarhus.

- Gennem de syv år, jeg har drevet klinikken, er der kommet flere og flere studerende, og de, der kommer i dag, er mere syge end tidligere, siger han.

Undersøgelser fra både Aarhus Universitet og Københavns Universitet i 2011 tegner et billede af en decideret stressepidemi blandt de studerende.

Tusindvis af danske studerende kæmper dagligt med alvorlige stress-symptomer som hukommelsestab, koncentrationsbesvær, smerter, hovedpine, søvnløshed og lavt selvværd.

Thomas Pape mener, at universiteternes er for optaget af taxameterpenge, branding og positionering.

- De burde interessere sig mere for, hvordan de studerende egentligt lærer bedst. Ledelsen har tendens til at individualisere problemet. De tror, at de studerende bare skal tage sig sammen, siger Thomas Pape.

Det er dog ikke helt rigtigt, mener Per Christian Andersen, der er studiechef ved Syddansk Universitet og formand for Danmarks Studenterrådgivning.

- Vi gør allerede meget. Vi laver for eksempel kurser i eksamensangst og forsøger at lære de studerende om gode studievaner og planlægning, siger han.

Men Per Christian Andersen erkender, at presset på de studerende er vokset.

- Der er kommet et større pres på de studerende for at blive færdige til tiden. På nogen studier går man nu til eksamen fire gange om året i stedet for to. Det gør selvfølgelig, at folk bliver mere stressede, siger han.