Styrelse bag skandaleramt it-system får arbejdsmiljøpåbud

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen har fået et påbud fra Arbejdstilsynet om at rette op på arbejdsmiljøet.

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen har fået påbud om at rette op på arbejdsmiljøet. (Arkivfoto).
Udviklings- og Forenklingsstyrelsen har fået påbud om at rette op på arbejdsmiljøet. (Arkivfoto). Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix.

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen, som står bag det nye digitale system for ejendomsvurderinger, har fået en løftet pegefinger af Arbejdstilsynet.

Tilsynet har vurderet, at "kontorchefernes arbejde udsætter dem for en sundhedsmæssig risiko" på grund af stress og lange arbejdstider.

Det skriver Berlingske i onsdagens avis efter at have fået indsigt i påbuddet.

Påbuddet er kommet efter et besøg hos styrelsen sidste år, og det skal efterleves senest 15. maj 2023.

- Virksomheden påbydes at sikre, at arbejdet planlægges, tilrettelægges og udføres, så stor arbejdsmængde og tidspres ikke forringer kontorchefernes sundhed på kort eller lang sigt, fremgår det af påbuddet.

Styrelsens fagdirektør, Anne Kirstine Bechsgaard Damsager, oplyser til Berlingske, at styrelsen har tilpasset sig, så "roller og ansvar er tydeligere".

- Endvidere er vi ved at igangsætte et forløb til ledere, der skal bidrage til bedre at tale om og håndtere stress, og hvordan vi skaber balance mellem arbejde og privatliv, oplyser hun i et skriftligt svar.

Det nye system for ejendomsvurderinger skal stå klart 1. januar 2024.

Nyheden om Arbejdstilsynets påbud kommer, dagen efter at Børsen kunne berette om et gedigent kontrolhelvede i Skat, hvad angår det nye it-systems ejendomsvurderinger.

Systemet indføres for at gøre det nemmere at vurdere flere ejendomme hurtigt, så boligejere kan få at vide, hvad de skal betale i blandt andet ejendomsværdiskat.

Alligevel kunne Børsen tirsdag berette om, at af de 146.000 ejendomsvurderinger, som er blevet sendt ud til landets boligejere, har 140.000 været nødt til at blive kontrolleret manuelt af en medarbejder.

Henning Boye Hansen, chefkonsulent og skatteekspert ved revisionshuset BDO, kaldte over for Børsen, det høje antal kontroller "nærmest rystende".

- Det nye boligsystem har til hensigt at give mere retvisende vurderinger, men også en automatiseret proces og digitale løsninger. Det skulle være hele grundlaget, så man slap for gammeldags vurderingsfolk, sagde han.

/ritzau/