Succesprojekt for danske veteraner får nu penge til at fortsætte

Dansk Idrætsforbunds Soldaterprojekt, der støtter rehabiliteringen af danske veteraner, får nu økonomisk støtte til at fortsætte. Jonas Andersen var udsendt til Afghanistan og kom hjem med ptsd. Soldaterprojektet var med til at redde ham

Projektleder for DIF Soldaterprojekt Rune Oland Tanggard (tv.) med veteran Jonas Hjorth Andersen og forsvarsminister Trine Bramsen (S) på Kastellet i København. Ministeren kunne fortælle sine løbepartnere, at Forsvarsministeriet vil forlænge DIF Soldaterprojekt de næste tre år. – PR-foto.
Projektleder for DIF Soldaterprojekt Rune Oland Tanggard (tv.) med veteran Jonas Hjorth Andersen og forsvarsminister Trine Bramsen (S) på Kastellet i København. Ministeren kunne fortælle sine løbepartnere, at Forsvarsministeriet vil forlænge DIF Soldaterprojekt de næste tre år. – PR-foto.

33-årige Jonas Andersen har altid drømt om at blive jægersoldat. Eller i hvert fald indtil sommeren 2010, hvor han blev udsendt til Afghanistan som gruppefører i et halvt år. Forinden havde han aftjent sin værnepligt i Slagelse og uddannet sig som sergent på Sergentskolen.

“Jeg valgte at tage til Afghanistan, fordi jeg brændte for at blive jægersoldat. Jeg synes, det var en spændende verden, hvor jeg følte, at jeg kunne yde mere dér, end noget andet sted,” fortæller Jonas Andersen, der snart fik at mærke, hvor brutal krigens sandhed er. På det hold, som Jonas Andersen var af sted med, blev 40 procent skadet. Hen mod slutningen af opholdet mistede han sin delingsfører for øjnene af sig. De havde udviklet et tæt bånd, hvorfor hans død kom som et stort chok for den unge soldat. Da Jonas Andersen vendte hjem til Danmark, var alting anderledes.

“Jeg kunne mærke, at jeg var træt fysisk og mentalt. Det gik stille og roligt den gale vej. Jeg prøvede at være en god kæreste og blive klar til jægerkorpset, men det blev bare sværere og sværere,” fortæller han.

Krigens oplevelser tog så hårdt på Jonas Andersen, at han kollapsede fuldstændigt. Han udviklede depression, ptsd, social angst og stress.

“Jeg gik fra at være en, der skulle til at være en af landets dygtigste soldater, til slet ikke at kunne hænge sammen. Det forstod jeg ikke. Jeg skulle prøve at forholde mig til, at jeg ikke skulle være soldat. Jeg skulle til at genopbygge mig selv på ny,” fortæller Jonas Andersen, der søgte hjælp hos Forsvarets Para-idrætsprojekt. Her genoptrænede han sig selv, indtil han i 2017 blev præsenteret for Dansk Idrætsforbunds (DIF) Soldaterprojekt.

Projektet er et tiltag, som skal bygge videre på den øvrige rehabilitering, som Veterancentret, psykiatrien og psykologer tilbyder. Det tager udgangspunkt i idræt, hvor skadede veteraner kan mødes om det, de har til fælles, nemlig sport og motion.

DIF Soldaterprojekt blev etableret i 2011, men var kun tilegnet veteraner med fysiske skader. I 2017 udvidedes projektet til også at favne psykisk skadede. Rune Oland Tanggard har været projektleder for DIF Soldaterprojekt siden begyndelsen, og han mener, at projektet er til stor gavn.

“Vi hjælper med at forbedre veteranernes trivsel og lyst til at leve. I vores undersøgelse sidste år svarede 15 procent, at de ikke længere har mørke tanker. Projektet skaber en social platform, der kan hjælpe med at gøre veteranerne sociale igen,” siger Rune Oland Tanggard.

Projektlederen påpeger samtidig, at når man som land har besluttet at udsende soldater, er det vigtigt også at favne dem på bedste vis, når de kommer hjem igen.

“Der kan idrætten noget specielt. Den her gruppe kommer fra nogle stærke gruppedynamikker, hvor idrætten kan hjælpe. Noget af træningen foregår også på kasernen, så de bliver ikke gemt væk fra de kommende soldater. Det viser, at dem, der skal i krig fremadrettet kan se ind i, at der er noget positivt til dem, når de kommer hjem, hvis det skulle gå dem galt,” siger han.

DIF Soldaterprojekt har indtil nu været støttet finansielt af Forsvarsministeriet år for år. I går mødtes forsvarsminister Trine Bramsen (S) med Rune Oland Tanggard og Jonas Andersen på Kastellet i København. Hun havde den glædelige nyhed, at Forsvarsministeriet vil forlænge DIF Soldaterprojekt de næste tre år. Det betyder, at projektet i 2021 støttes med tre millioner kroner, fire millioner i 2022 og fire millioner i 2023.

“For mig har det været vigtigt at give dem de næste tre år. Jeg er slet ikke i tvivl om, at DIF Soldaterprojekt gør en stor forskel for rigtig mange veteraner, som har behov for motion og det stærke fællesskab. Idrætten kan noget helt særligt. Det får veteranerne til at trække rullegardinet op og komme ud af døren. Bruge deres krop, som vi ved, har stor betydning for dem. Så skaber det kammeratskab, når man er på et hold sammen,” siger Trine Bramsen.

I dag er over 550 veteraner tilmeldt DIF Soldaterprojekt. Veteran Jonas Andersen ville ønske, at der var et lignende tilbud for ham, dengang han kom hjem fra Afghanistan.

“I 2017 blev jeg spurgt, om jeg ville bistå projektet. Jeg havde ligesom udført hele forløbet med det, der var tilgængeligt, før DIF Soldaterprojekt også inviterede psykisk skadede ind. Jeg stod på et sted, hvor jeg kunne begynde at give lidt tilbage,” fortæller Jonas Andersen, som også er glad for, at projektet forlænges.

“Vores vigtigste fokus er, at vi mødes. Hvor der er en social interaktion, hvor veteraner møder andre veteraner. Det er mindst lige så vigtigt at sidde og få en kop kaffe, ud over idrætten. Nogle dage har man en masse på hjerte. Andre dage er man stille. Intet er rigtigt eller forkert. Hvis man bare dukker op, er det nok,” siger Jonas Andersen.

I undersøgelsen fra sidste år svarede 90 procent af veteranerne, at de var så glade for projektet, at de ville anbefale det til andre.