”Det er helt på månen!”: Minister skal forklare pjece om corona og Koranen

I en pjece fra Sundhedsstyrelsen henvises der til Koranen som begrundelse for, at muslimer bør lade sig vaccinere mod corona. De Konservative vil nu have sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd om sagen

De Konservatives udlændinge- og integrationsordfører, Marcus Knuth har sammen med partiets sundhedsordfører, Per Larsen, kaldt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd.
De Konservatives udlændinge- og integrationsordfører, Marcus Knuth har sammen med partiets sundhedsordfører, Per Larsen, kaldt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

”Det er helt på månen, at sundhedsmyndighederne giver imamerne en legitim stemme på et lægefagligt område, så de kan udtale, at profeten Muhammed og Allah ville sige god for at blive vaccineret mod corona.”

Sådan lyder det fra De Konservatives udlændinge- og integrationsordfører, Marcus Knuth, som sammen med partiets sundhedsordfører, Per Larsen, nu har kaldt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd. Baggrunden for samrådet er en pjece fra Sundhedsstyrelsen, der som beskrevet i Kristeligt Dagblad tirsdag vil motivere flere muslimer til at lade sig vaccinere ved at henvise til Koranen.

I pjecen, som er udarbejdet i samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen og en række muslimske organisationer, kan man blandt andet læse, at ”hjælpeløshed og passivitet er ikke tawakkul, og at tage hånd om ens sundhed og helbred er noget, som muslimer er forpligtet til,” med henvisning til tawwakkul, et islamisk udtryk for at have tillid til Allah.

I pjecen kan man desuden læse, at ”profeten Muhammed modtog og anbefalede medicinsk behandling ...”, ligesom det understreges, at muslimer godt kan lade sig vaccinere ud fra ”... det etablerede princip i islam om at ’udleve den mindre skade for at forhindre den større’”.

Sundhedsstyrelsen ønsker ikke at kommentere kritikken af pjecen, men henviser til de udtalelser, enhedschef Niels Sandø Pedersen gav i Kristeligt Dagblads artikel i avisen tirsdag. Her sagde han blandt andet, at ”det handler om at møde folk der, hvor de er, med de bekymringer, de måtte have.”

Ifølge Marcus Knuth er det paradoksalt, ”at Danmark på integrationsområdet bruger rigtigt meget tid på at mene, at imamerne ikke skal blande sig i, hvordan man går klædt, og hvornår man bliver skilt, og så forærer sundhedsmyndighederne dem en legitim stemme i noget, der på ingen måde er religiøst, men lægefagligt.”

Samarbejdet mellem Sundhedsstyrelsen og imamer er en glidebane, hvor imamer får tilranet sig magt og tildeles en legitim stemme i sundhedsdebatten, mener han.

”Der er ingen anden religiøs minoritet – eller majoritet – der har fået en legitim rolle i sundhedsdebatten på den måde,” siger Marcus Knuth, som også mener, at sundhedsmyndighederne er med til at stemple muslimer i Danmark som nogen, der ikke selv magter at tage en beslutning.

”Sådan vil imamerne gerne gerne have, det skal være. Men jeg går ud fra, at der er mange muslimer i Danmark, der tænker, at hvorfor skal imamer blande sig i, om jeg skal vaccineres. Sundhedsmyndighederne er både med til at dyrke imamernes rolle i parallelsamfundet og at marginalisere danske muslimer som nogen, der ikke kan tænke selv. Vi ønsker ingen af delene,” siger Marcus Knuth.