Sundhedsstyrelsen anbefaler revaccination af alle voksne

Seks måneder efter andet stik bør alle voksne få tilbud om revaccination, anbefaler Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler alle over 18 år at blive revaccineret mod covid-19. (Arkivfoto)
Sundhedsstyrelsen anbefaler alle over 18 år at blive revaccineret mod covid-19. (Arkivfoto). Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix.

Alle over 18 år anbefales at blive tilbudt revaccination mod covid-19.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Anbefalingen kommer, efter at særligt sårbare og ældre i noget tid allerede er blevet tilbudt revaccination. Det kendes også som det tredje vaccinationsstik.

Tilbuddet om revaccination henvender sig til de personer, som har fået to stik med vaccine og derved er færdigvaccinerede mod covid-19.

Indtil videre har de færdigvaccinerede, som har fået tilbud om revaccination, skullet vente seks måneder efter andet stik, før de har fået tilbudt det tredje.

- Sundhedsstyrelsen anbefaler, at princippet om revaccination seks måneder efter færdigvaccination videreføres, så alle voksne over 18 år får tilbud om et tredje stik mod covid-19, lyder det i pressemeddelelsen.

Med Sundhedsstyrelsens anbefaling vil alle over 18 år nu blive inviteret til et tredje stik seks måneder efter andet stik. Invitationen vil komme som besked i e-Boks eller med brev.

Herefter skal der bookes tid på vacciner.dk. Det er også muligt at ringe til den regionale hotline og booke tid.

Når det så bliver ens tid, så møder man op og får det tredje stik.

Indtil videre er mere end 650.000 borgere i Danmark revaccineret. Det svarer til 11,2 procent af den samlede befolkning.

Sundhedsstyrelsen vurderer, at det er sikkert at revaccinere alle over 18 år, og at der ikke er risiko for nye alvorlige bivirkninger ved et tredje stik

Yngre personer kan dog risikere at få en kraftigere reaktion ved revaccination og dermed flere tilfælde af de kendte bivirkninger som for eksempel let feber, utilpashed, hovedpine og smerter ved stedet, hvor man er blevet stukket.

- Vi kan se, at de mulige bivirkninger ved et tredje stik er stort set de samme som ved andet stik, siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst.

- Det betyder også, at vi vil se sjældne tilfælde med det såkaldte myokarditis, altså hjertemuskelbetændelse, når vi revaccinerer de yngre årgange, særligt de yngre mænd, ligesom vi har set nogle tilfælde af efter andet stik.

- Men der er tale om meget få tilfælde, typisk med milde forløb og med gode behandlingsmuligheder, siger hun i pressemeddelelsen.

Sundhedsministeriet har tidligere oplyst, at vaccinationskapaciteten øges i alle regioner, så flere borgere kan få deres tredje stik.

Allerede fra næste uge er der forventning om, at man vil komme tæt på en målsætning om at kunne vaccinere 300.000 borgere om ugen.

/ritzau/