Svært at fjerne bureaukratiet fra ældreplejen, liberal teologi i svenske skolebøger og japaner fejrer 119 års fødselsdag

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Foto: Kyodo/Reuters/Ritzau Scanpix, Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix og Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Kyodo/Reuters/Ritzau Scanpix, Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix og Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Godmorgen og velkommen til Morgensamling, der følger trygt i fodsporene på gårsdagens nyhedsoverblik, vi skal nemlig igen forbi både corona, Mette Frederiksens nytårstale og Indiens forfølgelse af religiøse minoriteter - men der er heldigvis også sket lidt andet nyt, som du selvfølgelig får med. 

Lad os starte med nytårstalen. Det kan blive svært for Mette Frederiksen at indfri løfterne fra talen om afbureaukratisering af ældreplejen, kan man læse i Kristeligt Dagblad. Professor Kurt Houlberg fra Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, peger på, at skiftende regeringer har forsøgt at afbureaukratisere, men at deres planer ofte er gået i vasken, når de har mødt den praktiske virkelighed. Der er nemlig sjældent enighed om, hvilke regler der giver mening, og hvilke der ikke gør. Samtidig kan det være svært for kommunalpolitikerne at styre ældreområdet uden de opgørelser over timepriser, ydelser og kvalitetskrav, som bureaukratiet leverer. 

Sundhedsminister indkalder til møde om restriktioner

En række partier vil have genovervejet coronarestriktionerne, skriver TV 2. Årsagen er en ny melding fra Statens Serum Institut om, at der er halv så stor risiko for at blive indlagt med omikron-varianten, der nu er den dominerende coronavariant, som der var med delta-varianten. Derfor har sundhedsminister Magnus Heunicke (S) indkaldt Folketingets sundhedsordførere til en drøftelse af restriktionerne klokken 15 i dag. 

Mand dømt for trusler mod Søren Brostrøm

Og så tager vi lige forbi en retssag i Odense, hvor en 55-årig mand i går blev idømt ni måneders ubetinget fængsel ved Retten i Odense for at komme med dødstrusler i seks videoer på det sociale medie Facebook. Det skriver Fyens Stiftstidende. I videoerne truede manden en lang række personer: politikere, Søren Brostrøm, testpodere, en præst og ansatte ved Kriminalforsorgen. I retten vedkendte manden sig truslerne, men forsvarede dem med, at han brugte “håndværkersprog”. Manden er tidligere dømt for trusler mod den odenseanske rådmand Susanne Crawley (R), her blev det til fire måneders ubetinget fængsel.

Indiens muslimer møder også had

Som man kan læse på forsiden af Kristeligt Dagblad i dag, har Indien en række problemer, når det kommer til at sikre rettigheder for landets kristne, som i 2021 gennemlevede gruppens mest voldelige år hidtil. Men det er ikke kun de kristne, som bliver mødt af forfølgelse, det bliver muslimske kvinder også, skriver The New York Times. En falsk hjemmeside har sat fremtrædende muslimske kvinder "til salg" i et forsøg på at intimidere dem og få dem til at trække sig fra den offentlige debat. Det er anden gang inden for et halvt år, at en sådan hjemmeside har set dagens lys i Indien. 

Mordforsøg på Haitis premierminister

Bevæbnede mænd forsøgte i weekenden at dræbe Haitis premierminister, Ariel Henry. Det skete, da Ariel Henry forlod en kirke, han havde besøgt i den nordlige by Gonaïves. Det skriver Ritzau. På sociale medier er der blevet delt videooptagelser, der viser, at Ariel Henry og hans sikkerhedsfolk løber mod deres køretøjer, mens de bliver beskudt. Premierministeren var inden ceremonien i kirken, som markerede Haitis befrielsesdag, blev advaret mod at sætte sin fod i byen. I juli blev Haitis præsident myrdet, og det nye angreb har dermed pustet liv i bekymringen for sikkerhedssituationen i landet.

Liberal teologi dominerer svenske skolebøger

En ny forskningsartikel fra Sverige viser, at de skolebøger, som bruges til kristendomsundervisningen på landets gymnasier, primært beskæftiger sig med en protestantisk og såkaldt liberal teologi, som blandt andet kommer til udtryk i en kristendom med feministiske overtoner og postkoloniale elemeter. Det kan ifølge forskerne være et problem, da der kan være meget langt til de værdier, som er til stede i eksempelvis den ortodokse kirke i Jordan eller i den katolske kirke i Latinamerika, det skriver Vårt Land

Japaner fejrer 119-årsfødselsdag

Nu skal vi til en lidt speciel fødselsdag, for i søndags kunne verdens ældste person, japanske Kane Tanaka, nemlig fejrer sin 119-årsfødselsdag, det skriver CNN. Hun er født i 1903 og har dermed oplevet lidt af hvert: Hun har blandt andet overlevet to verdenskrige, den spanske syge og de første to år af coronapandemien.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage.